Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne
Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Zagniata aż 4 rodzaje mąki z olejem kokosowym i wrzątkiem. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem. Ciasto jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.
Anna Lewandowska udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również stronę internetową, hpba.pl, na której dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w lekkiej i zdrowej wersji. Niedawno Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a pierogi wyśmienite.
Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony. Lewandowska miesza aż 4 rodzaje mąki: mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową. Do masy nie dodaje jajka. Nie dodaje również roztopionego masła, czy oleju rzepakowego.
Do ciasta na pierogi z 4 rodzajów mąki, dodaje olej kokosowy, który wcześniej rozpuszcza w łyżce wrzątku. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem.
Ciasto na pierogi od Anny Lewandowskiej. Lekkie, zdrowe i pełne smaku
Składniki:
250 g mąki z tapioki
160 g mąki ryżowej
80 g mąki kukurydzianej
80 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
60 g oleju kokosowego
300 ml wrzątku
Jak zrobić ciasto na pierogi z 4 rodzajów mąki?
Olej rozpuść w łyżce wrzątku. Do miski wsyp mąkę z tapioki, mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i ryżową. Wsyp również sodę oczyszczoną. Wlej olej i 150 ml wrzątku i zacznij zagniatać widelcem ciasto. Następnie dolej resztę wody i wyrabiaj.
Gdy masa ostygnie, zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt suche, wlej trochę więcej wody. Z ciasta wyrób kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. W każdy kawałek ciasta włóż przygotowany farsz, zlep brzegi. pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia.
Ugotuj również wyśmienity krupnik według przepisu Anny Lewandowskiej. Lewandowska zdradziła świetny patent na domowe mleko. Jest zdrowe i kosztuje grosze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu
Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: hpba.pl