Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.01.2023 19:00

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Lżejsze i smaczniejsze niż inne
TRICOLORS/East News, canva/daffodilred

Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Zagniata aż 4 rodzaje mąki z olejem kokosowym i wrzątkiem. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem. Ciasto jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.

Anna Lewandowska udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również stronę internetową, hpba.pl, na której dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w lekkiej i zdrowej wersji. Niedawno Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a pierogi wyśmienite.

Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony. Lewandowska miesza aż 4 rodzaje mąki: mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową. Do masy nie dodaje jajka. Nie dodaje również roztopionego masła, czy oleju rzepakowego.

Do ciasta na pierogi z 4 rodzajów mąki, dodaje olej kokosowy, który wcześniej rozpuszcza w łyżce wrzątku. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem.

Ciasto na pierogi od Anny Lewandowskiej. Lekkie, zdrowe i pełne smaku

Składniki:

  • 250 g mąki z tapioki

  • 160 g mąki ryżowej

  • 80 g mąki kukurydzianej

  • 80 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 60 g oleju kokosowego

  • 300 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto na pierogi z 4 rodzajów mąki?

Olej rozpuść w łyżce wrzątku. Do miski wsyp mąkę z tapioki, mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i ryżową. Wsyp również sodę oczyszczoną. Wlej olej i 150 ml wrzątku i zacznij zagniatać widelcem ciasto. Następnie dolej resztę wody i wyrabiaj.

Gdy masa ostygnie, zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt suche, wlej trochę więcej wody. Z ciasta wyrób kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. W każdy kawałek ciasta włóż przygotowany farsz, zlep brzegi. pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia.

Ugotuj również wyśmienity krupnik według przepisu Anny Lewandowskiej. Lewandowska zdradziła świetny patent na domowe mleko. Jest zdrowe i kosztuje grosze.

pierogi
canva/artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl