Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo
Tomasz Strzelczyk zaproponował swój sposób na mączne danie z ugotowanych ziemniaków. To pyzy bez nadzienia. Są świetnym zamiennikiem klusek, które przeważnie przygotowujemy z podobnych składników.
Pyzy Strzelczyka
Złożone z mieszanki gotowanych i surowych ziemniaków pyzy zazwyczaj przygotowujemy z nadzieniem – na słodko lub na słono. Mogą jednak być także kluskami, które serwujemy razem z sosami lub jako przekąskę.
Przepis taki świetnie sprawdza się, kiedy mamy pod ręką ugotowane ziemniaki . Przeważnie resztki z poprzedniego obiadu to za mało, by zrobić nowy. Dzięki dodatkowi surowych ziemniaków zwiększamy ilość ciasta bez potrzeby drugiego gotowania.
Strzelczyk lepi pyzy
Tomasz Strzelczyk pokazuje kilka sposobów, by jeszcze łatwiej i jeszcze lepiej zrobić takie pyzy. Ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków – zużywa jednak wiele produktów, które my zakwalifikowalibyśmy jako resztki.
Składniki
- 1 kg surowych ziemniaków
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pyzy bez nadzienia
Jeśli nie mamy gotowanych ziemniaków, gotujemy w nieosolonej wodzie. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Wykładamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką.
Masę ze startych ziemniaków dokładnie wykręcamy w ściereczce . Zbieramy sok do miski i odstawiamy na bok. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, aż zacznie się rumienić.
Do miski z odciśniętymi surowymi ziemniakami dodajemy cebulę. Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową .
Zlewamy do osobnej miseczki wodę, która zebrała się na górze soku z ziemniaków. Na dnie znajduje się skrobia, którą dodajemy do masy. Dosypujemy jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę dokładnie wyrabiamy.
Na desce podsypanej mąką ziemniaczaną formujemy z masy rulon, a następnie dzielimy go na kluski. By ciasto nie kleiło się do rąk, moczymy je w soku spod ziemniaków. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia .
Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę .
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA