Smakosze.pl Przepisy Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo

25 września 2024

Tomasz Strzelczyk zaproponował swój sposób na mączne danie z ugotowanych ziemniaków. To pyzy bez nadzienia. Są świetnym zamiennikiem klusek, które przeważnie przygotowujemy z podobnych składników.

Pyzy Strzelczyka

Złożone z mieszanki gotowanych i surowych ziemniaków pyzy zazwyczaj przygotowujemy z nadzieniem – na słodko lub na słono. Mogą jednak być także kluskami, które serwujemy razem z sosami lub jako przekąskę.

Przepis taki świetnie sprawdza się, kiedy mamy pod ręką ugotowane ziemniaki . Przeważnie resztki z poprzedniego obiadu to za mało, by zrobić nowy. Dzięki dodatkowi surowych ziemniaków zwiększamy ilość ciasta bez potrzeby drugiego gotowania.

odciskanie ziemniaków
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Najgorsza herbata, po jaką można sięgnąć. Omijaj szerokim łukiem

Strzelczyk lepi pyzy

Tomasz Strzelczyk pokazuje kilka sposobów, by jeszcze łatwiej i jeszcze lepiej zrobić takie pyzy. Ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków – zużywa jednak wiele produktów, które my zakwalifikowalibyśmy jako resztki.

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pyzy bez nadzienia

Jeśli nie mamy gotowanych ziemniaków, gotujemy w nieosolonej wodzie. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Wykładamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką.

Masę ze startych ziemniaków dokładnie wykręcamy w ściereczce . Zbieramy sok do miski i odstawiamy na bok. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, aż zacznie się rumienić.

Do miski z odciśniętymi surowymi ziemniakami dodajemy cebulę. Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową .

Zlewamy do osobnej miseczki wodę, która zebrała się na górze soku z ziemniaków. Na dnie znajduje się skrobia, którą dodajemy do masy. Dosypujemy jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę dokładnie wyrabiamy.

Na desce podsypanej mąką ziemniaczaną formujemy z masy rulon, a następnie dzielimy go na kluski. By ciasto nie kleiło się do rąk, moczymy je w soku spod ziemniaków. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia .

Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę .

gotowe pyzy
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Łączę jabłka z biszkoptem i bitą śmietaną. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam
Mieszam z płatkami owsianymi i schładzam w lodówce. Nie znam lepszego przepisu na śniadanie na słodko
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy