Smakosze.pl Przepisy Żadne lody i ciasta. Latem stawiam na szybki deser z galaretką
Fot. YouTube/Ogród owocowy

Żadne lody i ciasta. Latem stawiam na szybki deser z galaretką

1 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy istnieje lepszy sposób na letni deser niż lody? Oczywiście, że tak. Koniecznie poznaj ten przepis i zrób ten deser w swoim domu. Smak i wygląd tej słodkości zachwyci każdego, a przygotowanie zajmuje chwilę. Tylko przygotuj się na to, że poproszą o dokładkę.

Deser lepszy niż lody

Wydawałoby się, że na letnie upały nie ma lepszego deseru niż lody lub ciasta bez pieczenia. Jednak okazuje się, że istnieje przepis na deser z galaretką, który nie tylko smakuje, ale też zachwyca wyglądem i przypomina najdroższe desery .

Przygotowanie jest niezwykle łatwe i co najważniejsze nie jest zbyt czasochłonne. Dlatego dowiedz się, jak przygotować ten znakomity deser i przyrządź go nawet dzisiaj. Domownicy na pewno ci za niego podziękują.

deser I.jpg
Fot. YouTube/Ogród owocowy
Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowia

Nie tylko galaretka

Istotnym składnikiem tego deseru jest galaretka, ale potrzebne są także inne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku wszystkie są tanie i na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Dlatego dowiedz się, jakie składniki będą ci potrzebne, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Zdjęcia ilustrujące w artykule pochodzą z kanału Ogród owocowy , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 15 żelatyny
  • 60 ml wody
  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 10 g wanilii
  • 250 ml kompotu jagodowego
  • 150 g truskawek
  • 150 g jagód
  • liście świeżej mięty

Przepis na deser z galaretką

Żelatynę rozpuść w 60 mililitrach wody. Do garnka wlej śmietanę oraz mleko. Wsyp cukier oraz dodaj wanilię. Naczynie umieść na palniku i podgrzewaj jego zawartość na średnim ogniu. Dodaj połowę żelatyny i wymieszaj wszystkie składniki, do momentu ich połączenia. Mieszaninę pozostaw do wystygnięcia.

Szklanki ustaw pod kątem, tak jak na zdjęciu powyżej, możesz wykorzystać do tego foremki, na których je ustawisz. Następnie wlej mieszaninę mleka i śmietany. Szklanki umieść na godzinę w lodówce.

Do garnka wlej kompot jagodowy i dodaj resztę żelatyny. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Galaretkę pozostaw do wystygnięcia. W szklankach umieść umyte truskawki i jagody. Następnie zalej owoce galaretkę. Wierzch galaretek ozdób liśćmi mięty i gotowe. Sprawdź, jak zachować świeżość koperku oraz dowiedz się, jak kisić kapustę .

deserII.jpg
Fot. YouTube/Ogród owocowy
Nigdy nie kupuj truskawek o tej porze. Jest duża szansa, że nie będą świeże
Wiemy, gdzie można zjeść najtańszego schabowego w Polsce. 20 zł za prawdziwą ucztę, bez ukrytych opłat
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy