Żadnego suszenia, żadnej zamrażarki. Koperek zostanie świeży na długo dzięki tej prostej sztuczce
Koperek zwykle suszymy lub mrozimy. Jednak jest lepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Wypróbuj tę metodę, a koperek będzie ci długo służył w kuchni. Doda smaku i aromatu wielu daniom.
Koperek, czyli dodaj smaku potrawom
Przepadamy za świeżym koperkiem. Jego smak i aromat kojarzy się z wiosną i latem. Koperek dodajemy do surówek, twarożków, ziemniaków i zup. Pasuje też do dań mięsnych i rybnych. Wzbogaca smak potraw i sprawia, że jemy je z przyjemnością.
Jest też bardzo zdrowy. Jedzenie koperku dobrze wpływa na nasz układ trawienny i dostarcza witamin. Koperek ma też właściwości wykrztuśne, zwalcza groźne dla zdrowia bakterie i grzyby. Zależy nam, by przedłużyć świeżość koperku, dlatego go suszymy i mrozimy. Jednak istnieje też inny sposób na przechowywanie koperku.
Uwielbiam to ciasto z budyniem i truskawkami. Wspólnie z rodziną możemy je jeść na okrągłoJak przechowywać koperek?
Koperek jest pyszny, ale niezbyt trwały. Gdy wstawimy pęczek koperku do lodówki, nie wytrzyma on długo w takich warunkach. Po 2-3 dniach listki zwiędną, a koperek nabierze szarego koloru. Popularne jest mrożenie i suszenie koperku. Niestety te metody wpływają na smak i zapach.
Jak więc przechowywać koperek w lodówce? Poznajcie skuteczny sposób na przedłużenie świeżości zieleniny. Musimy mieć litrowy słoik i oczywiście koperek. Zanim jednak zamkniemy koperek w słoiku, to musimy właściwie go przygotować . Naczynie myjemy, wyparzamy i zostawiamy do wyschnięcia. Dzięki temu pozbędziemy się bakterii.
Skuteczny sposób na przechowywanie koperku
Koperek musimy opłukać w lodowatej wodzie. Odcinamy najgrubsze łodygi, następnie odrywamy cienkie gałązki z listkami i je odkładamy. Wszystko drobno siekamy. Koperek przekładamy do słoika, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Koperek dzięki tej metodzie zachowa w lodówce świeżość nawet do 2 miesięcy. W tym dodawajmy go do dań i cieszmy się jego smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz. Informowaliśmy, że wystartował już sezon na grzyby.
Źródło: przyslijprzepis.pl