Żadne ogórki i buraki. Kiszonka z przepisu Cichopek to dopiero hit
Zwykle kisimy ogórki, buraki lub kapustę. Jednak Katarzyna Cichopek idzie o krok dalej. Sięga po popularne kwiaty. Taka kiszonka to samo zdrowie i sposób na zgrabną sylwetkę.
Katarzyna Cichopek kisi chryzantemy
Kiszone ogórki czy kapusta pełne są witamin i stanowią zdrowy dodatek do obiadu. Jedzenie takich kiszonek doskonale wpływa na naszą odporność, co jest tak ważne jesienią i zimą. Katarzyna Cichopek znana widzom ze szklanego ekranu też przygotowuje kiszonki. Jednak aktorka i prezenterka kisi chryzantemy.
Taki wybór może dziwić, ale warto wiedzieć, że te popularne w Polsce kwiaty pełne są witamin : A, C i witamin z grupy B. Taka kwiatowa kiszonka dostarcza też cynku, magnezu, potasu i selenu. Warto kisić chryzantemy, bo ich spożywanie dobrze działa na serce i obniża poziom cholesterolu.
Kiszone chryzantemy, czyli samo zdrowie
Kiszone chryzantemy wspomagają leczenie osteoporozy, działają przeciwzapalnie, poprawiają odporność i mają dobry wpływ na wzrok, skórę i włosy. Oprócz tego napar z kiszonych chryzantem działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Taką kiszonkę można dodać do surówek, czy zup.
Warto pamiętać, że kiszonki są źródłem bakterii probiotycznych, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Wspierają między innymi pracę układu trawiennego . Poniżej prezentujemy przepis Katarzyny Cichopek na kiszone chryzantemy.
Jak zrobić kiszone chryzantemy z przepisu Katarzyny Cichopek?
Składniki:
- 1 garść płatków chryzantem
- 1 litr wody
- 1 garść płatków jaglanych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soli
- kawałek chrzanu
Z wody i soli przygotowujemy solankę. Do słoika o pojemności 900 ml wkładamy obrany chrzan i czosnek. Dodajemy chryzantemy, marchewkę i płatki jaglane . Zalewamy lekko ciepłą solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na 14 dni.
Ważne jest, by do kiszenia używać chryzantem z ogrodu. Te z marketu mogą zawierać szkodliwe środki chemiczne . Z takiej kiszonki zróbmy surówkę i podajmy ją do obiadu lub zjedzmy jako przekąskę. Pisaliśmy o przyprawie, która może szkodzić naszemu zdrowiu. Polecaliśmy przepis na delikatne ciasto na pierogi.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl