Smakosze.pl Przepisy Żadne ogórki i buraki. Kiszonka z przepisu Cichopek to dopiero hit
Fot. Canva, IG/katarzynacichopek

Żadne ogórki i buraki. Kiszonka z przepisu Cichopek to dopiero hit

6 października 2024

Zwykle kisimy ogórki, buraki lub kapustę. Jednak Katarzyna Cichopek idzie o krok dalej. Sięga po popularne kwiaty. Taka kiszonka to samo zdrowie i sposób na zgrabną sylwetkę.

Katarzyna Cichopek kisi chryzantemy

Kiszone ogórki czy kapusta pełne są witamin i stanowią zdrowy dodatek do obiadu. Jedzenie takich kiszonek doskonale wpływa na naszą odporność, co jest tak ważne jesienią i zimą. Katarzyna Cichopek znana widzom ze szklanego ekranu też przygotowuje kiszonki. Jednak aktorka i prezenterka kisi chryzantemy.

Taki wybór może dziwić, ale warto wiedzieć, że te popularne w Polsce kwiaty pełne są witamin : A, C i witamin z grupy B. Taka kwiatowa kiszonka dostarcza też cynku, magnezu, potasu i selenu. Warto kisić chryzantemy, bo ich spożywanie dobrze działa na serce i obniża poziom cholesterolu.

Fot. Canva/vladimirbelobaba
Fot. Canva/vladimirbelobaba
Taką sałatkę podam w tym roku na Wszystkich Świętych. Jest lepsza niż jarzynowa

Kiszone chryzantemy, czyli samo zdrowie

Kiszone chryzantemy wspomagają leczenie osteoporozy, działają przeciwzapalnie, poprawiają odporność i mają dobry wpływ na wzrok, skórę i włosy. Oprócz tego napar z kiszonych chryzantem działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Taką kiszonkę można dodać do surówek, czy zup.

Warto pamiętać, że kiszonki są źródłem bakterii probiotycznych, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Wspierają między innymi pracę układu trawiennego . Poniżej prezentujemy przepis Katarzyny Cichopek na kiszone chryzantemy.

Jak zrobić kiszone chryzantemy z przepisu Katarzyny Cichopek?

Składniki:

  • 1 garść płatków chryzantem
  • 1 litr wody
  • 1 garść płatków jaglanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • kawałek chrzanu

Z wody i soli przygotowujemy solankę. Do słoika o pojemności 900 ml wkładamy obrany chrzan i czosnek. Dodajemy chryzantemy, marchewkę i płatki jaglane . Zalewamy lekko ciepłą solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na 14 dni.

Ważne jest, by do kiszenia używać chryzantem z ogrodu. Te z marketu mogą zawierać szkodliwe środki chemiczne . Z takiej kiszonki zróbmy surówkę i podajmy ją do obiadu lub zjedzmy jako przekąskę. Pisaliśmy o przyprawie, która może szkodzić naszemu zdrowiu. Polecaliśmy przepis na delikatne ciasto na pierogi.

surówka
Fot. Canva/Jackson Photography

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Co roku jesienią robię ciasto marchewkowe z przepisu Wachowicz. Jest najlepsze
Gessler dodaje do rosołu nietypowy składnik. Rozgrzewa i dodaje aromatu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy