Zagrożenia wynikające z użycia przyborów kuchennych wykonanych z nylonu
Przybory kuchenne są jednym z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Odpowiedni dobór narzędzi może nie tylko ułatwić nam pracę. Okazuje się, że przybory z nylonu są potencjalnym zagrożeniem. W czym tkwi problem?
Nylonowe przybory kuchenne zakazane w Holandii
Przybory kuchenne przeważnie nie wzbudzają naszych obaw. Oczywiście wyjątkiem są takie, przed którymi ostrzega GIS. Niedawno wspominaliśmy o tym, że sanepid wycofał ze sklepów akcesoria kuchenne .
Niestety niektóre przybory kuchenne mogą stwarzać potencjalne zagrożenie dla smakoszy. Zwłaszcza jeśli mają one styczność z wysokimi temperaturami. Mowa o przyborach, które wykonane są z czarnego i szarego nylonu .
Przybory kuchenne z nylonu są już niedozwolone między innymi w Holandii . Taka decyzja najprawdopodobniej została zdeterminowana ewentualnością uszczerbku dla zdrowia, poprzez stosowanie łyżek i łopatek z tworzywa sztucznego. W czym tkwi problem?
Jakie zagrożenie stwarzają przybory kuchenne?
Okazuje się, że przybory z czarnego i szarego nylonu pod wpływem ciepła wydzielają toksyczne związki, które mogą w negatywny sposób odbić się na naszym zdrowiu. Trzeba przyznać, że tego typu doniesienia są niezwykle przejmujące. Co na ten temat mówią eksperci?
Nasze badania wykazały, że wyroby z nylonu mogą uwalniać w podwyższonej temperaturze pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs). Niektóre z PAAs uznane zostały przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem za substancje potencjalnie kancerogenne dla człowieka. Przykładem takiej substancji jest 4,4’-metylenodianilina — wyjaśniła w przytaczanej przez O2 rozmowie z portalem ABC Zdrowie, Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
(Canva / Big Joe)
Nie tylko w Polsce pod lupę wzięto przybory kuchenne z nylonu. Na własne testy pokusili się duńscy naukowcy . Ich badania jednoznacznie wskazują, że lepiej mieć się na baczności i nie oszczędzać na dobrym wyposażeniu kuchni.
Nylonowe przybory kuchenne poddano badaniom
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu O2, duńscy eksperci przyjrzeli się bliżej nylonowym akcesoriom. Okazuje się, że pod wpływem ciepła dopuszczalna norma MDA została przekroczona nawet 2000 razy . Substancja ta może przyczynić się do uszkodzenia wątroby.
Badanie na myszach potwierdziło, że większa ekspozycja na MDA może sprzyjać chorobom nowotworowym . Nie było to najpewniej wielkim zaskoczeniem, ponieważ substancja znajduje się na liście substancji rakotwórczych.
Warto mieć na uwadze powyższe informacje. Zwłaszcza że w Polsce nylonowe przybory kuchenne nie są zakazane. Czasem oszczędzanie, może odbić się na jakości, a co za tym idzie na naszym zdrowiu. Czy rozwiązaniem są drewniane łyżki i łopatki ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2