Zalałam gołąbki bez zawijania najłatwiejszym sosem. Innych już rodzinie nie podam
Oto niezwykły przepis na niezwykłe gołąbki. Nietypowe, bo bezmięsne. Tak! To możliwe. A podane w ten sposób kotlety niewiele tracą ze swojego gołąbkowego smaku.
Gołąbki z kapusty
Gołąbki bez zawijania to w polskiej kuchni nic nowego. W Wielkopolsce są nawet potrawą tradycyjną, nazywaną gołąbkami po cygańsku , a w pozostałej części Polski także czasem gołąbkami po poznańsku.
W przepisach na takie gołąbki kapustę dodaje się do środka , zamiast bawić się w mozolne zawijanie jej w liście. Ale skoro mamy już kapustę w środku, dlaczego nie zrezygnować z mięsa? Kapusta to przecież sprzymierzeniec diety odchudzającej – niskokaloryczna i sycąca na długo, pozwala skutecznie zgubić kilka kilogramów.
Gołąbki w prostym sosie
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Proste menu, gdzie podobna potrawa występuje tylko nieco inaczej przyprawiona.
Składniki
- ½ kg kapusty
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 60 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Oregano i tymianek
- Sól, pieprz
Kotlety kapuściane w pomidorowym sosie
Kapustę i cebulę ścieramy na tarce o grubych okach . Przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i czekamy. Z warzyw odciskamy po kilku minutach nadmiar wilgoci.
Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy tymiankiem. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy spłaszczone kulki wielkości kotletów mielonych .
W miseczce rozprowadzamy koncentrat pomidorowy w 150 ml wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Kiedy to się stanie, na patelnię wylewamy pomidorowy sos, a całość przykrywamy. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na dietetyczną surówkę z jajkami i właściwe gołąbki po cygańsku .