Wszyscy proszą mnie o przepis na ten sernik na zimno. Inne ciasta mogą się schować
Oto niezwykle prosty przepis na sernik na zimno. Pozwala on cieszyć się najbardziej letnimi z letnich owoców – truskawkami. Schłodzony jest deserem idealnym na gorące popołudnia.
Sernik na zimno
Serników na zimno z truskawkami nigdy dość. Należy jeść je do przejedzenia, bo kiedy truskawki się skończą – a raczej wrócą do zimowej ceny 30 złotych za małe opakowanie kartonowych w smaku, czerwonawych owoców z wosku – będziemy za nimi tęsknić.
Sekretem pysznego, letniego sernika jest odpowiednie napowietrzenie masy. Z czysto serową rzadko się to udaje, dlatego w przepisach takich jak ten występuje zwykle ubita śmietanka. Dzięki niej wyjęty prosto z lodówki sernik jest orzeźwiający jak lody.
Sernik z truskawkami
Realizując taki przepis na sernik należy zachować ostrożność w łączeniu składników. Chodzi o to, by miały one podobną temperaturę. Dzięki temu łatwiej się one połączą, a – zwłaszcza żelatyna – nie skupi się w grudki, które będzie później trudno rozprowadzić w masie.
Składniki
- 400-500 g truskawek
- 1 kg twarogu sernikowego
- 180 ml śmietany kremówki
- 180 g cukru pudru
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 40 g żelatyny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 opakowanie biszkoptów lub spód do ciasta
Ciasto truskawkowe bez pieczenia
Galaretki rozrabiamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy ⅓ szklanki ciepłej wody i zostawiamy, by napęczniała. Truskawki płuczemy i kroimy na ćwiartki lub plasterki.
W misce miksujemy serek z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę małymi porcjami, cały czas miksując. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę i delikatnie, na małych obrotach lub ręcznie, łączymy ją z masą serową.
Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na boki układamy folię rantową. Na spód naczynia układamy biszkopty lub herbatniki. Masę serową wykładamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, do lekkiego stężenia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki układamy na nim dekorację z truskawek i wylewamy na nią delikatnie – najlepiej po łyżce – galaretkę. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do pełnego stężenia.
Wypróbuj też przepis na pampuchy z truskawkami i sposób na pozbycie się pestek z arbuza.