Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem robię tylko gołąbki po poznańsku. Wszystko przez ten składnik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.06.2024 10:37

Latem robię tylko gołąbki po poznańsku. Wszystko przez ten składnik

gołąbki po poznańsku
fot. Canva

Ten nietypowy – choć dobrze znany – wariant gołąbków wydobywa co najlepsze z tej potrawy, ułatwiając jednocześnie jej przygotowanie. W sezonie na młodą kapustę warto sięgnąć po takie gołąbki, bo są niezwykle soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu wyjątkowe.

Gołąbki po cygańsku

W wielu przepisach można wyczytać, że gołąbki takie nazywają się „po poznańsku”. Rzeczywiście, w Wielkopolsce przysmak ten jest dobrze znany, w licznych domach mówi się na nie jednak gołąbki cygańskie. Czasem spotkać można też określenie „leniwe” – słusznie, biorąc pod uwagę fakt, że to gołąbki bez zawijania.

W gołąbkach tych kapusta, owszem, występuje, ale jako dodatek do mięsa. Są to więc w pewnym sensie kotlety mielone z kapustą. Są smaczne i soczyste, ale swoją doskonałość ujawniają wiosną – w sezonie na młodą kapustę.

młoda kapusta
fot. Canva
Zawijam mięso mielone w ciasto. Taki obiad jest teraz hitem w moim domu

Gołąbki bez zawijania

To właśnie dzięki młodej kapuście gołąbki takie wychodzą soczyste i mięciutkie. Aksamitnie podgotowana, miękka wiosenna kapusta do niezbędny składnik farszu na takie kotlety dzięki temu, że przygotowuje się ją szybciej i ma jakby więcej „kapuścianego” smaku.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 120 g ryżu
  • ½ l bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 jajka
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
  • Tłuszcz do smażenia

Gołąbki cygańskie

Ryż gotujemy na półtwardo, o 2-3 minuty krócej niż wskazuje producent. Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki te łączymy w misce.

Do mięsa dodajemy jajka i kaszę mannę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z tej formujemy kulki podobne do kotletów mielonych.

Kulki panierujemy w mące podobnie jak kotlety mielone. Smażymy z obu stron, aż będą złociste i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Bulion zagotowujemy w rondelku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Może wymagać też odrobiny dosłodzenia dla zbalansowania kwasowości pomidorów.

Po 3-5 minutach gotowania do sosu wkładamy gołąbki i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy podobnie jak gołąbki.

Wypróbuj też przepis na pieczony odświętny schab wieprzowy i szybki sposób na pestki z arbuza.

gołąbki w sosie
fot. Canva