Latem robię tylko gołąbki po poznańsku. Wszystko przez ten składnik
Ten nietypowy – choć dobrze znany – wariant gołąbków wydobywa co najlepsze z tej potrawy, ułatwiając jednocześnie jej przygotowanie. W sezonie na młodą kapustę warto sięgnąć po takie gołąbki, bo są niezwykle soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu wyjątkowe.
Gołąbki po cygańsku
W wielu przepisach można wyczytać, że gołąbki takie nazywają się „po poznańsku”. Rzeczywiście, w Wielkopolsce przysmak ten jest dobrze znany, w licznych domach mówi się na nie jednak gołąbki cygańskie. Czasem spotkać można też określenie „leniwe” – słusznie, biorąc pod uwagę fakt, że to gołąbki bez zawijania.
W gołąbkach tych kapusta, owszem, występuje, ale jako dodatek do mięsa. Są to więc w pewnym sensie kotlety mielone z kapustą. Są smaczne i soczyste, ale swoją doskonałość ujawniają wiosną – w sezonie na młodą kapustę.
Zawijam mięso mielone w ciasto. Taki obiad jest teraz hitem w moim domuGołąbki bez zawijania
To właśnie dzięki młodej kapuście gołąbki takie wychodzą soczyste i mięciutkie. Aksamitnie podgotowana, miękka wiosenna kapusta do niezbędny składnik farszu na takie kotlety dzięki temu, że przygotowuje się ją szybciej i ma jakby więcej „kapuścianego” smaku.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 1 mała główka młodej kapusty
- 120 g ryżu
- ½ l bulionu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2-3 jajka
- ½ szklanki kaszy manny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
- Tłuszcz do smażenia
Gołąbki cygańskie
Ryż gotujemy na półtwardo, o 2-3 minuty krócej niż wskazuje producent. Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki te łączymy w misce.
Do mięsa dodajemy jajka i kaszę mannę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z tej formujemy kulki podobne do kotletów mielonych.
Kulki panierujemy w mące podobnie jak kotlety mielone. Smażymy z obu stron, aż będą złociste i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Bulion zagotowujemy w rondelku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Może wymagać też odrobiny dosłodzenia dla zbalansowania kwasowości pomidorów.
Po 3-5 minutach gotowania do sosu wkładamy gołąbki i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy podobnie jak gołąbki.
Wypróbuj też przepis na pieczony odświętny schab wieprzowy i szybki sposób na pestki z arbuza.