Latem robię tylko gołąbki po poznańsku. Wszystko przez ten składnik
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/1920/golabki1_204a33ef41.jpeg)
Ten nietypowy – choć dobrze znany – wariant gołąbków wydobywa co najlepsze z tej potrawy, ułatwiając jednocześnie jej przygotowanie. W sezonie na młodą kapustę warto sięgnąć po takie gołąbki, bo są niezwykle soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu wyjątkowe.
Gołąbki po cygańsku
W wielu przepisach można wyczytać, że gołąbki takie nazywają się „po poznańsku”. Rzeczywiście, w Wielkopolsce przysmak ten jest dobrze znany, w licznych domach mówi się na nie jednak gołąbki cygańskie. Czasem spotkać można też określenie „leniwe” – słusznie, biorąc pod uwagę fakt, że to gołąbki bez zawijania.
W gołąbkach tych kapusta, owszem, występuje, ale jako dodatek do mięsa. Są to więc w pewnym sensie kotlety mielone z kapustą. Są smaczne i soczyste, ale swoją doskonałość ujawniają wiosną – w sezonie na młodą kapustę.
![młoda kapusta](https://images.iberion.media/images/origin/golabki3_034ba56d85.jpg)
Gołąbki bez zawijania
To właśnie dzięki młodej kapuście gołąbki takie wychodzą soczyste i mięciutkie. Aksamitnie podgotowana, miękka wiosenna kapusta do niezbędny składnik farszu na takie kotlety dzięki temu, że przygotowuje się ją szybciej i ma jakby więcej „kapuścianego” smaku.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 1 mała główka młodej kapusty
- 120 g ryżu
- ½ l bulionu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2-3 jajka
- ½ szklanki kaszy manny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
- Tłuszcz do smażenia
Gołąbki cygańskie
Ryż gotujemy na półtwardo, o 2-3 minuty krócej niż wskazuje producent. Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki te łączymy w misce.
Do mięsa dodajemy jajka i kaszę mannę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z tej formujemy kulki podobne do kotletów mielonych.
Kulki panierujemy w mące podobnie jak kotlety mielone. Smażymy z obu stron, aż będą złociste i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Bulion zagotowujemy w rondelku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Może wymagać też odrobiny dosłodzenia dla zbalansowania kwasowości pomidorów.
Po 3-5 minutach gotowania do sosu wkładamy gołąbki i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy podobnie jak gołąbki.
Wypróbuj też przepis na pieczony odświętny schab wieprzowy i szybki sposób na pestki z arbuza.
![gołąbki w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/golabki2_486228667a.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![czarny bez na gałęzi](https://images.iberion.media/images/origin/bez1_4560dd027b.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![ryż na patelnię](https://images.iberion.media/images/origin/ryz_55ebbeeda1.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![młode ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/mlode_ziemniaki_c2f58f1b82.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe1_cb21986d96.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![Cukinia w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_ca1ea84a86.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![ziemniaki w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_w_sosie_e24040d51a.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![makaron z bobem](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_z_bobem_7653b1650f.jpg)
![czereśnie z ogonkami](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_33c516f356.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_1687711bd2.jpeg)
![Ryby](https://images.iberion.media/images/origin/Filet_z_ryby_a52ac79dec.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![strąki bobu](https://images.iberion.media/images/origin/straki_bobu_e4aa3dee97.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![sianie warzyw](https://images.iberion.media/images/origin/sianie_warzyw_ac16f480e8.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)