Zawijam mięso mielone w ciasto. Taki obiad jest teraz hitem w moim domu
Nietypowy przepis na roladki z mięsa mielonego pokaże zupełnie nowe oblicze tego dobrze znanego produktu. Wystarczy kilka przypraw i proste ciasto śmietanowe, by przyrządzić obiad, jakiego nie robiliśmy nigdy wcześniej.
Mięsne roladki
Ten obiad to właściwie nowe wydanie kotletów mielonych – kotlety w cieście. Smażymy je, a następnie dusimy i otrzymujemy złociste roladki z farszem, który rozpływa się w ustach. A przygotowanie takiego dania jest banalnie proste – w końcu masę mięsną przygotowujemy dokładnie tak jak na dobrze nam znane mielone.
Można porównać też to danie do pasztecików. Jest w nim zawarty składnik białkowy i skrobiowy posiłku, dlatego wystarczy dodać np. zsiadłe mleko lub kefir, by otrzymać pełnowartościowy obiad. Można także wypróbować taką roladę w wersji pieczonej.
Co roku o tej porze podaję pampuchy z jagodami. Moja rodzina je uwielbiaZawijane paszteciki z mięsa mielonego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Masa mięsna została tam dodatkowo wzbogacona o starty ser. Zalecamy jednak mniej kaloryczną i bliższą tradycyjnym mielonym wersję tego dania.
Składniki
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g mąki
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej roślinny
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Obiad z mięsa mielonego
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczką soli. Dodajemy śmietanę, mleko i ok. 20 ml oleju i wyrabiamy na jednolitą masę, która nie klei się do rąk. Owijamy ją folią spożywczą i pozwalamy odpocząć przez 15 minut.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną pietruszkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jajko. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm. Smarujemy go równomierną warstwą mięsnej masy, a następnie zawijamy. Placek można teraz posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można też pokroić go na kawałki o szerokości 4 cm.
Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy olej do smażenia. Kawałki roladki obsmażamy z obu stron, aż będą złociste. Następnie dodajemy ok. 3-4 łyżek wody, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut. Taki obiad sprawdza się świetnie w zestawieniu ze zsiadłym mlekiem.
Wypróbuj też przepisy na domową szynkę i zupę szczawiową.