Smakosze.pl Przepisy Zalej makaron sosem i wstaw do piekarnika. Przepis na tę zapiekankę dał mi zaprzyjaźniony kucharz
Screen z filmu na kanale YouTube Einfach und lecker

Zalej makaron sosem i wstaw do piekarnika. Przepis na tę zapiekankę dał mi zaprzyjaźniony kucharz

20 września 2023

Zapiekanka makaronowa jest daniem prostym i sycącym. Bardzo lubię przygotowywać ją najprościej — z dobrze doprawionym sosem. Recepturę dostałam od znajomego kucharza i w moim domu stała się prawdziwym hitem.

Znakomita zapiekanka makaronowa dla całej rodziny

Danie, które nie wymaga spędzenia w kuchni całego dnia i smakuje obłędnie zawsze jest w cenie. Nieskomplikowany przepis, który dostałam od pracującego w restauracji znajomego, od razu zachwycił moich bliskich. Mnie też, bo z jego pomocą robię obiad na dwa dni. Oszczędzam więc sporo czasu.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego lub zamiennika
  • 250 g ulubionego makaronu
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 duże jajka
  • 75 g gęstej śmietany
  • 100 g ulubionego sera żółtego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Lista składników nie jest bardzo długa, a zrobienie nie zajmie dużo czasu. Nawet czas pieczenia jest krótki. Koniecznie zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i wypróbujcie już dziś.

Krojenie cebuli do zapiekanki makaronowej.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Einfach und lecker
To ulubiony obiad mojego męża. Prosi o niego przynajmniej raz w tygodniu, na szczęście robię go w chwilę

Jak zrobić zapiekankę makaronową? Kucharz dał mi przepis

Zaczynam od ugotowania makaronu w osolonym wrzątku. Szalotkę siekam, a na dobrze rozgrzanym oleju smażę mięso mielone. Po mniej więcej 10 minutach dodaję cebulę i kontynuuję przyrządzanie przez kolejne 9-10 minut.

W międzyczasie całość doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki oraz oregano. Mieszam, a następnie zdejmuję z ognia. W misce łączę jaja, śmietanę, łyżeczkę papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, uzyskując gładki sos.

W naczyniu żaroodpornym umieszczam połowę odcedzonego makaronu, a na nim układam farsz z patelni. Przykrywam pozostałymi kluskami, a następnie całość polewam sosem. Wstawiam od rozgrzanego do temperatury stopni 180 Celsjusza piekarnika i piekę przez 15 minut.

Wskazówka: zamiast mięsa często używam sojowego granulatu. Doprawiony passatą pomidorową i wędzoną papryką smakuje wybitnie. Sos z jaj i śmietany zastępuję wtedy jedwabistym tofu. Po prostu blenduję je z napojem roślinnym i aqufabą (3 łyżki za 1 jajo) oraz doprawiam, jak opisałam wyżej.

Jak podać zapiekankę makaronową?

Danie najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli mamy ochotę, można do niej podać soczystą surówkę, aby danie było bogatsze w witaminy i minerały. Polecam nietuzinkowego colesława z czerwonej kapusty .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zapiekanki. Spróbujcie koniecznie znakomitego lasagne z patelni . Być może skusi was także prosta zapiekanka makaronowa à la pizza .

Układam zapiekankę makaronową w naczyniu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Einfach und lecker

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę
To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy