Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować
Fot. Canva

Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować

11 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o tradycyjnym farszu na gołąbki i wypróbuj ten z przepisu. Jest o wiele smaczniejszy niż mięsny, a w dodatku zrobisz go za grosze. Poznaj przepis i zaskocz rodzinę na obiad. Będą prosili o dokładkę oraz oto, abyś przygotowywała je znacznie częściej.

Gołąbki inne niż zazwyczaj

Gołąbki to uwielbiane przez większość smakoszy danie. Nie można się temu dziwić, bo połączenie mięsa , ryżu i kapusty to prawdziwa gratka. Szczególnie jeżeli zapieczesz je w pomidorowym sosie, wtedy smak jest obłędny.

Trudno w to uwierzyć, ale niedawno odkryłem przepis na o wiele smaczniejszy farsz. Robi się je z zaskakujących składników, ale o tym za chwilę. Gołąbki z mięsem i ryżem odejdą w niepamięć. Poznaj przepis umieszczony w dalszej części, a będziesz wracała do niego części. Zadowolenie domowników oraz smak gołąbków gwarantowany.

tarcie ziemniakó∑.jpg
Fot. Canva/ksushachmeister
Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala

Farsz bez mięsa i ryżu

Domyślam się, że teraz przecierasz oczy ze zdumienia, bo jak to możliwe, że farsz na gołąbki nie zawiera ani mięsa, ani ryżu. Już wyjaśniam. Zostanie on zastąpiony ziemniakami, boczkiem i cebulą. Prawda, że brzmi całkiem nieźle? Te składniki zawinięte w liść kapusty, tworzą naprawdę niezwykłe połączenie. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej, tylko sprawdź jakie produkty z listy umieszczonej poniżej będziesz potrzebować i zaczynajmy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g boczku w kawałki
  • 3 cebule
  • 1 główka kapusty
  • 2 jajka
  • 2 l bulionu
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na gołąbki inne niż zawsze

Cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na odrobinie tłuszczu rozgrzanym na patelni. Następnie sparz we wrzątku liście kapusty, muszą odchodzić od głąba.

Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj do nich cebulę oraz boczek. Wbij jajka oraz wsyp pieprz, sól i majeranek. Wymieszaj składniki, tworząc jednolity farsz.

Na liściu kapusty ułóż po dwie łyżki farszu. Zawiń jak tradycyjne gołąbki. Następnie umieść je w garnku, zalej bulionem i duś przez 30 minut . Podawaj z sosem pomidorowym lub śmietaną. Za każdym razem smakują obłędnie. Sprawdź, jak przygotować kotlety mielone według rad Gessler oraz zobacz, jakie danie z dzieciństwa przypomniał Strzelczyk .

gołąbki w garnku.jpg
Fot. Canva/Naked King
W końcu udało mi się zrobić kurczaka jak z KFC. Rodzina prosi o cały kubełek
Weź karkówkę i zawiń w nią warzywa. Tak soczystej i chrupiącej pieczeni jeszcze nie jadłaś
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy