Strzelczyk przypomniał słodkie danie z dzieciństwa. Jak mogłem o nim zapomnieć
Makaron z truskawkami i twarogiem to sezonowe danie, które zmienia owoce w pełnowartościowy obiad. Bogaty w białko, węglowodany i witaminy, jest prawdziwą pasta alla Pollaca – włosko inspirowanym daniem w polskim sosie.
Makaron z truskawkami
Czy zły sen może powrócić jako marzenie na jawie? Chyba tak. Wielu z nas bardzo źle wspomina rozmaite potrawy z dzieciństwa. Nawet te, które powinny dobrze smakować, w wydaniu przedszkolnym czy w stołówkach kolonijnych okazywały się katorgą. Ale Tomasz Strzelczyk odczarował jedną z nich w taki sposób, że z przyjemnością i nie raz będziemy wracać do tego dania z dzieciństwa.
Oczywiście nie tylko osoby z traumą przedszkolnego żywienia zbiorowego mogą sięgnąć po makaron z truskawkami i twarogiem. To prawdziwe, domowe, babcine jedzenie – przygotowywane z sercem i z pieczołowitością jest po prostu pyszne. Warto jadać je jak najczęściej w sezonie, kiedy truskawki są słodkie, tanie i wszechobecne.
Co roku czekam na maj, żeby robić tę sałatkę z ogórka. Mizeria niech się schowaTruskawki na obiad
Tomasz Strzelczyk, przygotowując własną wersję tego dania, nie musiał sięgać do wyżyn swojej kreatywności. Przypomniał raczej, że to, co znane, ale przygotowane z dobrych składników i z odpowiednią uwagą, zawsze będzie smaczne. Warto pamiętać, że choć zestawienie z truskawkami może sugerować użycie słodkiej śmietanki, potrawa jest dobrze zbalansowana smakowo raczej z wersją kwaśną.
Składniki
- 250 g makaronu
- 300 g truskawek
- 200 g półtłustego twarogu
- 5 łyżek śmietany
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Wymieszaj twaróg, kwaśna śmietana i truskawki
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ma być delikatnie słony, by podbijać pozostałe smaki truskawkowego sosu. Nie może też być rozgotowany, by cała potrawa nie zmieniła się w papkę.
Twaróg rozdrabniamy w miseczce i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy cukier waniliowy i nieco cukru, biorąc poprawkę na naturalną słodycz truskawek. Śmietanowo-twarogowy sos mieszamy i odstawiamy.
Truskawki płuczemy dokładnie i pozbawiamy szypułek. Odkładamy małą garść do dekoracji – te kroimy w połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Pozostałą część truskawek wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Ciepły makaron wykładamy na talerze. Polewamy go śmietanowym sosem i – osobno – nakładamy truskawki z waniliowym posmakiem. Przystrajamy grubo pokrojonymi owocami. Można podać je także z kilkoma listkami mięty.
Wypróbuj też 170-letni przepis na chłodnik truskawkowy i poznaj najpopularniejszą przyprawę w Europie.