Weź karkówkę i zawiń w nią warzywa. Tak soczystej i chrupiącej pieczeni jeszcze nie jadłaś
Dzięki temu przepisowi zrobisz soczystą i chrupiącą pieczoną roladę. Wystarczy, że weźmiesz karkówkę i zawiniesz w nią warzywa. Wkrótce będziesz się cieszyć wybornym smakiem tego dania. Jest idealne na niedzielny obiad w rodzinnym gronie.
Karkówka z warzywami na niedzielny obiad
Szukasz przepisu na danie, które sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu? Ten przepis jest właśnie dla ciebie. Soczysta i chrupiąca karkówka z warzywami w pysznej i wyrazistej marynacie i sosie, to coś, co zachwyci niejednego smakosza. Danie wygląda obłędnie i doskonale smakuje.
Poznaj przepis dzięki, któremu przyrządzić niedzielny obiad dla całej rodziny. Gwarantuję, że mięso wyjdzie pyszne jak nigdy dotąd. Taki posiłek jest pożywny i wystarczy nawet na więcej niż jeden obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarische Magie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Biorę truskawki, bezy, śmietanę i robię legendarny angielski deser. Cała rodzina prosi o jeszczeJak zrobić pieczeń z karkówki z warzywami?
Składniki:
- 1 ½ kg karkówki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 słodkie papryki
- szczypiorek
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa w kratkę (po wewnętrznej stronie, niezbyt głęboko). Do miseczki włóż czosnek przeciśnięty przez praskę i musztardę. Składniki wymieszaj, posmaruj nimi karkówkę. W osobnej miseczce wymieszaj sól, pieprz, oregano i słodką paprykę.
Dodaj posiekany rozmaryn, wszystko wymieszaj i natrzyj tym mięso. Papryki przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie zostaw do ostygnięcia. Z upieczonej papryki zdejmij skórkę. Teraz warzywa ułóż na karkówce. Posyp startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Mięso pełne soczystości i chrupiące
Kiedy wszystko jest już równo rozprowadzone po powierzchni mięsa, zwiń je w rulon, zwiąż sznurkiem, żeby się nie rozwinęło i połóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotuj sos z miodu, musztardy i sosu sojowego. Składniki wymieszaj. Sosem posmaruj karkówkę i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Następnie wyjmij pieczeń, przykryj folią aluminiową i piecz ją w tej samej temperaturze jeszcze przez godzinę. Po upływie tego czasu danie podawaj z młodymi ziemniakami z koperkiem. Soczysta i chrupiąca pieczeń będzie smakować każdemu domownikowi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne pierogi w trzech kolorach. Radziliśmy, jak ugotować zupę gulaszową z przepisu babci.
Źródło: YouTube/KulinarischeMagie
Zdjęcia: screen YouTube/KulinarischeMagie