Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź karkówkę i zawiń w nią warzywa. Tak soczystej i chrupiącej pieczeni jeszcze nie jadłaś
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.05.2024 11:21

Weź karkówkę i zawiń w nią warzywa. Tak soczystej i chrupiącej pieczeni jeszcze nie jadłaś

pieczeń z karkówki
Fot. YouTube/KulinarischeMagie

Dzięki temu przepisowi zrobisz soczystą i chrupiącą pieczoną roladę. Wystarczy, że weźmiesz karkówkę i zawiniesz w nią warzywa. Wkrótce będziesz się cieszyć wybornym smakiem tego dania. Jest idealne na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. 

Karkówka z warzywami na niedzielny obiad

Szukasz przepisu na danie, które sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu? Ten przepis jest właśnie dla ciebie. Soczysta i chrupiąca karkówka z warzywami w pysznej i wyrazistej marynacie i sosie, to coś, co zachwyci niejednego smakosza. Danie wygląda obłędnie i doskonale smakuje.

Poznaj przepis dzięki, któremu przyrządzić niedzielny obiad dla całej rodziny. Gwarantuję, że mięso wyjdzie pyszne jak nigdy dotąd. Taki posiłek jest pożywny i wystarczy nawet na więcej niż jeden obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarische Magie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

pieczeń
Fot. YouTube/KulinarischeMagie
Biorę truskawki, bezy, śmietanę i robię legendarny angielski deser. Cała rodzina prosi o jeszcze

Jak zrobić pieczeń z karkówki z warzywami?

Składniki:

  • 1 ½ kg karkówki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • sól
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 słodkie papryki
  • szczypiorek
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa w kratkę (po wewnętrznej stronie, niezbyt głęboko). Do miseczki włóż czosnek przeciśnięty przez praskę i musztardę. Składniki wymieszaj, posmaruj nimi karkówkę. W osobnej miseczce wymieszaj sól, pieprz, oregano i słodką paprykę.

Dodaj posiekany rozmaryn, wszystko wymieszaj i natrzyj tym mięso. Papryki przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie zostaw do ostygnięcia. Z upieczonej papryki zdejmij skórkę. Teraz warzywa ułóż na karkówce. Posyp startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Mięso pełne soczystości i chrupiące

Kiedy wszystko jest już równo rozprowadzone po powierzchni mięsa, zwiń je w rulon, zwiąż sznurkiem, żeby się nie rozwinęło i połóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotuj sos z miodu, musztardy i sosu sojowego. Składniki wymieszaj. Sosem posmaruj karkówkę i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. 

Następnie wyjmij pieczeń, przykryj folią aluminiową i piecz ją w tej samej temperaturze jeszcze przez godzinę. Po upływie tego czasu danie podawaj z młodymi ziemniakami z koperkiem. Soczysta i chrupiąca pieczeń będzie smakować każdemu domownikowi. Pisaliśmy o  tym, jak zrobić pyszne pierogi w trzech kolorach. Radziliśmy, jak ugotować zupę gulaszową z przepisu babci. 

pieczeń
Fot. YouTube/KulinarischeMagie

Źródło: YouTube/KulinarischeMagie

Zdjęcia: screen YouTube/KulinarischeMagie

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem