Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mleku i kefirze. Makłowicz wlewa do naleśników zupełnie inny składnik
Canva, Facebook/ Robert Makłowicz

Zapomnij o mleku i kefirze. Makłowicz wlewa do naleśników zupełnie inny składnik

14 maja 2023

Naleśniki mają swoich zagorzałych zwolenników. To danie łatwe do przygotowania. Składniki na nie mamy zwykle w domu. Jednak Robert Makłowicz dodaje do naleśników jeden produkt, który może być zaskoczeniem. Dzięki niemu wychodzą pyszne, puszyste i nieco grubsze.

Naleśniki niemal na każdą okazję

Naleśniki są prostym w przygotowaniu daniem. Nadają się doskonale jako danie obiadowe, ale sprawdzą się też na śniadanie. Możemy je przygotować też na kolację. Naleśniki dają nam wiele kulinarnych możliwości. Będą smakowały z dodatkiem mięsa, łososia czy sera i aromatycznych przypraw.

Można je też jeść na słodko. Jako dodatki warto wykorzystać twaróg, serek, owoce czy sosy na bazie owoców, czekolady lub karmelu . To propozycja dla łasuchów. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Wystarczą 2 jajka na miękko dziennie i zmiany są nieuniknione. Dietetyk nie gryzł się w język

Jak przygotować naleśniki z przepisu Makłowicza?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki masła
  • szklanka maślanki
  • szczypta cukru
  • sól

Do miski najpierw wlewamy maślankę, stopniowo dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Do maślanki z mąką wlewamy jajka, wsypujemy cukier i sól. Wszystko cały czas mieszamy i wlewamy roztopione masło.

Ciasto wyrabiamy tak, by było gładkie i nie miało grudek . Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste- dolewamy maślanki.

Sekret przepisu Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz proponuje, żeby mleko, które zwykle używa się do przygotowania naleśników, zastąpić maślanką. W tym tkwi właśnie sekret puszystych i trochę grubszych niż zazwyczaj naleśników. Ciasto jest bardziej elastyczne i doskonale nadaje się do zawijania, bo ciasto się nie rozrywa.

Maślanka jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Jest świetnym źródłem wapnia i lecytyny. Maślanka będzie też dobrym uzupełnieniem naszych naleśników jako napój. Niedawno pisaliśmy o pomyśle na naleśniki autorstwa Ewy Wachowicz. Proponowaliśmy też ciekawe rozwiązanie na przygotowanie tego dania.

naleśniki

Źródło: haps.pl

Niebywałe, co Lewandowska wlewa do ziemniaczanego puree. Ten modny napój jest absolutnym hitem
Poszedł na burgera z McDonald's w Anglii. Pokazał rachunek i się zaczęło
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy