Zapomnij o mleku i kefirze. Makłowicz wlewa do naleśników zupełnie inny składnik
Naleśniki mają swoich zagorzałych zwolenników. To danie łatwe do przygotowania. Składniki na nie mamy zwykle w domu. Jednak Robert Makłowicz dodaje do naleśników jeden produkt, który może być zaskoczeniem. Dzięki niemu wychodzą pyszne, puszyste i nieco grubsze.
Naleśniki niemal na każdą okazję
Naleśniki są prostym w przygotowaniu daniem. Nadają się doskonale jako danie obiadowe, ale sprawdzą się też na śniadanie. Możemy je przygotować też na kolację. Naleśniki dają nam wiele kulinarnych możliwości. Będą smakowały z dodatkiem mięsa, łososia czy sera i aromatycznych przypraw.
Można je też jeść na słodko. Jako dodatki warto wykorzystać twaróg, serek, owoce czy sosy na bazie owoców, czekolady lub karmelu . To propozycja dla łasuchów. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Jak przygotować naleśniki z przepisu Makłowicza?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki masła
- szklanka maślanki
- szczypta cukru
- sól
Do miski najpierw wlewamy maślankę, stopniowo dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Do maślanki z mąką wlewamy jajka, wsypujemy cukier i sól. Wszystko cały czas mieszamy i wlewamy roztopione masło.
Ciasto wyrabiamy tak, by było gładkie i nie miało grudek . Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste- dolewamy maślanki.
Sekret przepisu Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz proponuje, żeby mleko, które zwykle używa się do przygotowania naleśników, zastąpić maślanką. W tym tkwi właśnie sekret puszystych i trochę grubszych niż zazwyczaj naleśników. Ciasto jest bardziej elastyczne i doskonale nadaje się do zawijania, bo ciasto się nie rozrywa.
Maślanka jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Jest świetnym źródłem wapnia i lecytyny. Maślanka będzie też dobrym uzupełnieniem naszych naleśników jako napój. Niedawno pisaliśmy o pomyśle na naleśniki autorstwa Ewy Wachowicz. Proponowaliśmy też ciekawe rozwiązanie na przygotowanie tego dania.
Źródło: haps.pl