Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Zaskakująca wypowiedź Roberta Makłowicza o ogórkach kiszonych
TRICOLORS/East News; Canva / lrlucik

Zaskakująca wypowiedź Roberta Makłowicza o ogórkach kiszonych

27 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Robert Makłowicz, jako ceniony znawca kulinariów, często wypytywany jest o swoje podejście do różnych produktów. Jego wypowiedź na temat kiszonych ogórków jest wyjątkowo. W młodości Makłowicz za nimi nie przepadał, jednak z wiekiem coraz bardziej zaczyna je lubić.

Ogórki kiszone są w Polsce jednymi z najczęściej jedzonych produktów kiszonych. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych, a także doskonale smakują.

Wiele osób nie docenia jednak ich wartości, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych. Niegdyś do tej grupy należał również sam Robert Makłowicz, o czym dowiedzieliśmy się w jego programie na YouTube.

Ogórki kiszone nie należały do ulubionych produktów Roberta Makłowicza

Jakiś czas temu Robert Makłowicz rozmawiał z Martą Dymek, prowadzącą kanał Jadłonomia, który specjalizuje się w kuchni jarskiej oraz wegańskiej.

Podczas ich rozmowy Makłowicz został zapytany przez Dymek o ogórki kiszone. Jak się okazało, dawniej prezenter kulinarny nie przepadał za ich smakiem i dopiero od niedawna zaczął je doceniać.

- Im starszy jestem, tym bardziej ogórki kiszone doceniam. Muszę się przyznać, kiedyś nie znosiłem kiszonych ogórków, ponieważ w PRL-u były wyłącznie kiszone ogórki - powiedział Makłowicz w swoim programie.

Kiedyś były ogórki kiszone, wódka i kotlety schabowe

Makłowicz nie tolerował ich smaku nie dlatego, że kiszeniaki mu zwyczajnie nie smakują - powodem takiego stanowiska była codzienność, jaką większość Polaków w czasach PRL-u miała wokół siebie.

W tamtych czasach, jak wspomina Makłowicz, wszędobylskie były kiszone ogórki, wódka oraz kotlety schabowe , co dla osoby chcącej się wyrwać z ponurej rzeczywistości, zupełnie nie wystarczało.

Obecnie kiszone ogórki są docenianie przez niego coraz bardziej i z wiekiem zaczyna darzyć je ogromną sympatią. To pokazuje również, że kulinarne gusta zmieniają się czasem nawet o 180 stopni.

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pyszne pyry z gzikiem z przepisu Roberta Makłowicza. Ten tekst pokazuje co Makłowicz sądzi o kulinarnych wpadkach Polaków.

Ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Robert Makłowicz na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy