Zauważyłeś biały nalot na miodzie? Wyjaśniamy, czy jest się czego obawiać
Na miodzie pojawił się biały nalot lub piana? Nie ma powodu do niepokoju. Nalot i piana są zupełnie naturalnym zjawiskiem i nie wpływają na wartości odżywcze i smak produktu. Pamiętaj jednak, że niewłaściwe przechowywanie miodu może skutkować jego szybkim psuciem i fermentacją. Wtedy będziesz musiała go wyrzucić.
Miód jest jednym z najzdrowszych produktów
Kromka świeżego chleba z miodem i ciepłe mleko to najlepsze śniadanie dzieciństwa. Miód jest również bardzo uniwersalnym dodatkiem do herbaty, kawy, ciast, deserów. Dodajemy go również do sosów sałatkowych, marynaty do mięs i innych dań.
Właściwości prozdrowotne miodu są wprost nieocenione. Miód bogaty jest w wiele witamin, potas, żelazo oraz silne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jednak aby miód zachował wszystkie, niezbędne składniki, nie możemy narażać go na działanie wysokiej temperatury.
Już powyżej 60 stopni C, miód traci większość prozdrowotnych właściwości. Warto o tym pamiętać, jeśli chcemy wyleczyć nim przeziębienie lub grypę. Czasem na miodzie pojawia się piana lub biały nalot. Nie oznacza on jednak, że produkt jest zepsuty.
Co oznacza biały nalot i piana na miodzie?
Biały nalot na miodzie powstaje w wyniku naturalnego procesu krystalizacji glukozy zawartej w produkcie. To zupełnie normalne zjawisko i nie oznacza, że do miodu dodawane były sztuczne składniki. Miód z białym nalotem zachowuje wszystkie wartości odżywcze i jest pyszny.
Nie ma również powodu do niepokoju, kiedy zauważymy w słoiku z miodem pianę. Piana to nic innego, jak pęcherzyki powietrza, które przedostały się do miodu podczas produkcji. To również zupełnie normalne zjawisko.
Jak przechowywać miód? Czy miód może się zepsuć?
Miód jest produktem, który może stać w kuchni przez wiele miesięcy, a nawet lat. Musimy jednak przechowywać go w chłodnym, zacienionym miejscu, np. w kuchennej szafce lub spiżarni. Miodu nie powinniśmy wstawiać do lodówki. Zbyt niska temperatura spowoduje jego krystalizację i scukrzenie.
Miód może jednak sfermentować. Takiego produktu nie powinniśmy jeść. Fermentację poznamy po tym, że miodu objętościowo będzie dużo więcej, będzie pachniał owocami i pojawią się na nim duże pęcherzyki powietrza.
Miód może się szybko zepsuć, kiedy będziemy wybierać go ze słoika łyżką, którą wcześniej mieliśmy w buzi. Substancje znajdujące się w ślinie mają niekorzystny wpływ na produkt. Miód może ulec fermentacji, kiedy przechowywany jest w nasłonecznionym i ciepłym miejscu. Wtedy zacznie psuć się o wiele szybciej.
Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Dowiedz się również, dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka . Powód jest inny niż myślisz.