Zawiń mięso mielone w rulon i potnij na kawałki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Oto kolejny niezwykły pomysł na mięso mielone. Zamiast przygotowywać z niego tradycyjne kotlety, formujemy coś w rodzaju klopsa, a następnie serwujemy jako placki. Można nazwać to też faszerowanymi kotletami mielonymi w cieście.
Faszerowane kotlety mielone
Jeżeli nie masz pomysłu, jak przyrządzić mięso na obiad , znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone i masz ochotę eksperymentować, zwróć uwagę na ten przepis . Pokazuje on po raz kolejny, jak wszechstronnym produktem jest mięso mielone.
Zaletą tego pomysłowego przepisu jest to, że można takie placki z mięsem podawać jako przekąskę z dipem. Dzięki zatopieniu w grubym, mącznym cieście jest to danie samo w sobie – nie potrzebuje dodatku skrobiowego. Warto tylko wzbogacić taki obiad w źródło błonnika , czyli warzywa .
Placki z mięsa mielonego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ich wersja jest bardziej kaloryczna, żółty ser jest tam tylko elementem masy z majonezem.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 3 jajka
- 200 g startej mozzarelli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka
- 200 g mąki
- 150 ml śmietany 12%
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, granulowany czosnek
- Olej do głębokiego smażenia
Roladki obiadowe
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, solą, pieprzem i czosnkiem na gładką mięsną masę. Folię aluminiową smarujemy olejem. Wykładamy na nią dość grubą, foremną i dobrze wyrównaną warstwę mięsa.
Mięsny placek posypujemy startą mozzarellą. Dociskamy, by utworzyła zwartą warstwę. Układamy na niej przekrojone na mniejsze kawałki pomidorki, posiekaną natkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Ostrożnie zawijamy roladę tak, by folia nie dostała się do środka.
Zawinięte mięso szczelnie pakujemy w folię i odstawiamy do zamrażarki na ok. 1,5 h. Chodzi o to, by mięso było stężałe, ale nie zamrożone. Po wyjęciu roladę kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
W misce mieszamy pozostałe jajka z mąką i śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. W gęstej masie zanurzamy roladki, a następnie przekładamy na patelnię z hojną warstwą tłuszczu. Powinna sięgać co najmniej do połowy kotlecików. Smażymy je na złociście z obu stron i podajemy z dipami.
Wypróbuj też przepisy na pierogi sprzed stu lat i zupę z cukinii .