Smakosze.pl Przepisy Zawiń szparagi w ciasto francuskie i boczek. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego
Fot. YouTube/Anna's Bake Channel

Zawiń szparagi w ciasto francuskie i boczek. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego

7 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szparagi nigdy nie smakowały lepiej. Wypróbuj przepis na zawijane w cieście francuskim i boczku, a nie będziesz przyrządzała tego warzywa w inny sposób. Jest banalnie prosty, ale co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Zrób je na dzisiejszą kolację, a domownicy będą zachwyceni.

Nie ma lepszego sposobu na szparagi

Od miesiąca szparagi wiodą prym w naszych kuchniach i podbijają podniebienia wszystkich smakoszy. Każdy z nas prześciga się w wyszukiwaniu, coraz to nowszych sposobów na ich przygotowanie. Jednak to ten sposób jest najlepszy.

Zaufaj mi, bo nigdy nie smakowały tak dobrze, pozostając przy tym lekkim i sycącym daniem . Wypróbuj patent z ciastem francuskim i o ich smaku przekonaj się sama. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a ja w dalszej części zdradzę ci przepis .

szparag w cieście.jpg
Fot. YouTube/Anna's Bake Channel
Wymieszałem rabarbar z tymi składnikami i wstawiłem do piekarnika. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania

Szparagi to podstawa

Głównym składnikiem są oczywiście szparagi. Oprócz warzywa będzie potrzebne ciasto francuskie oraz boczek. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi proporcjami zostały umieszczone na poniższej liście. Zdjęcia użyte w tym artykule pochodzą z kanału Anna's Bake

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g boczku w plastrach
  • 1 jajko

Przepis na zaskakująca przekąskę

Końcówki szparagów odetnij, a warzywo dokładnie umyj i osusz. Ciasto francuskie rozwiń, a następnie potnij je wzdłuż dłuższego boku na paski o grubości około 1 centymetra. Następnie zacznij zawijać szparaga paskiem, zostawiając odrobinę miejsca na boczek. Zrób to, jak na powyższym zdjęciu.

Plaster boczku przekrój na pół, a następnie zawiń nim szparaga w miejscu, gdzie nie ma ciasta. Zawinięte szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do małej miski wbij jajko i roztrzep je. Za pomocą przeznaczonego do tego pędzelka, posmaruj wierzch ciasta i boczku. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe szparagi możesz podać z dobrym sosem, a będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź, czy właściwie przygotowujesz rosół oraz poznaj przepis na niezwykłe pierogi .

gotowe szparagi.jpg
Fot. YouTube/Anna's Bake Channel
Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej
Tak wyglądała walka Sokołowskiej ze zbędnymi kilogramami. Dopiero ta prosta zmiana pozwoliła jej schudnąć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy