Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Wsyp to do rosołu 30 minut przed końcem gotowania. Ta zasada jest najważniejsza
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.05.2024 17:30

Wsyp to do rosołu 30 minut przed końcem gotowania. Ta zasada jest najważniejsza

rosół
Fot. Canva/gbh007

Czy na pewno wiesz, jak przygotować wyśmienity rosół, który w moment zniknie z talerzy? Poznaj jedną, najważniejszą zasadę. Dzięki niej za każdym razem zupa będzie smakowała wybornie. Wielu popełnia ten błąd, a rozwiązanie jest banalnie proste. Jedną przyprawę trzeba dodać w odpowiednim czasie. 

Rosół to już klasyka

Rosół to najznamienitsza polska zupa. Nie ma więc się co dziwić, że u wielu pojawia się na stole co tydzień. Uwielbia ją każdy, ale mało kto wie jak ją prawidłowo przyrządzić. Na pierwszy rzut oka wydaje się to banalnie proste, jednak wcale takie nie jest. 

Chodzi o solenie. Wielu nawet doświadczonych kucharzy nie wie, kiedy solić rosół. Ta wiedza jest niezbędna, bo to od niej zależy smak zupy. Może wyjść niedoprawiona lub co gorsze przesolona. Dlatego poznaj jedną istotną zasadę, a już nigdy nie popełnisz błędu. 

rosół w talerzu.jpg
Fot. Canva/FoodieMedia
Zapomnij o pierogach ruskich. W maju zawsze robię taki farsz, każdy prosi o dokładki

Nie zapomnij o tej zasadzie

Podczas gotowania rosołu należy pamiętaj o jednej zasadzie. Jeżeli chcesz, aby twoja zupa smakowała doskonale, nie możesz o niej zapomnieć, bo to od niej tak naprawdę zależy smak zupy. Opiera się ona na dodaniu soli w odpowiednim momencie i wcale nie należy robić tego na początku. Dokładnie wyjaśnię ci to w dalszej części.

Kiedy solić rosół?

Jeżeli nie można solić rosołu na początku to kiedy? Odpowiedź jest jedna - 30 minut przed zakończeniem gotowania. Należy solić dopiero wtedy, ponieważ dzięki temu warzywne oraz mięsne smaki i aromaty będą mogły przeniknąć do wywaru. W innym przypadku sól zablokuje ten proces. 

Pamiętaj także, aby nie przesadzać z ilością tej przyprawy. Nie może być jej także zbyt mało, dlatego na 5 litrów zupy syp 2 łyżeczki soli. To powinno wystarczyć, a jeżeli będzie zbyt mało, zawsze możesz dodać odrobinę więcej. Tę zasadę stosuj za każdym razem, a zupa zawsze będzie znakomita. Sprawdź, jaką przyprawę dodać do ogórków kiszonych  oraz dowiedz się, co możesz przyrządzić z rabarbaru

solenie.jpg
Fot. Canva/Detry26