Zawsze dodaję odrobinę do moich racuchów. Z tym składnikiem smakują najlepiej na świecie
Oto przepis na racuchy o niezwykłym smaku. Podkręcają go proste składniki, które do nich dodajemy. Ale danie wyjątkowe jest także przez podstawę ciasta, czyli kefir i serek wiejski. Znam wiele przepisów na racuchy, ale żadne nie mogą się równać z tym.
Racuchy z serkiem wiejskim
Puszyste smażone racuchy to jedna z najlepszych przekąsek . Z owocami czy nie, zaspokajają apetyt doskonałą mieszanką śmietankowego posmaku i bardziej zdecydowanych aromatów, podbitych przez smażenie. Jednak nasze dzisiejsze racuchy są szczególne.
W ich skład wchodzi rzadko stosowany w podobnych przepisach dodatek. Serek wiejski jest nie tylko samodzielnym składnikiem śniadań, lecz także ciekawą bazą do smażonych potraw. Można przygotowywać z nim naleśniki albo, jak w tym przepisie, racuchy. Samo ciasto uświetnia zaś aromat waniliowy raz skórka otarta z cytryny. To połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków.
![składniki racuchów](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy3_897ab18ec4.jpg)
Domowe racuchy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka przypomina słusznie, że przy takich recepturach kierować się musimy raczej wyczuciem i odpowiednią konsystencją, a nie liczbami na liście składników. Różnią się dziś między sobą różne jajka, mąki i wiele innych produktów i trudno zapisać jednoznacznie proporcje.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 200 g kefiru
- 200 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-1,5 łyżki cukru pudru
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Olejek waniliowy
- Masło klarowane do smażenia
![ciasto na racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy2_909d864ea4.jpg)
Ciasto na racuchy
W misce łączymy kefir, serek wiejski i jajka . Mieszamy płynne składniki. Dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat waniliowy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy ją partiami, mieszając po każdej porcji. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję gęstej śmietany i może wymagać nieco więcej lub nieco mniej mąki.
![smażenie racuchów](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy5_b8ba72e394.jpg)
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub inny tłuszcz o wysokim punkcie dymienia . Potrzebujemy warstwę grubą na kilka milimetrów. Upuszczamy na nie odrobinę ciasta, żeby sprawdzić, czy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany.
Racuchy nakładamy dużą łyżką i smażymy na złocisty kolor . Przewracamy, by dosmażyły się z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem lub drobnym cukrem.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki z serkiem wiejskim i kotlety z kaszy gryczanej .
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy4_c425093d7a.jpg)