Kuroń wziął kurczaka i ziemniaki i zrobił kotlety po czesku. Ta panierka to mistrzostwo świata

Kotlety po czesku to mięso w bardzo nietypowej panierce. Czyni je ona bogatym daniem, w sam raz na pełny, suty obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – rewelacyjny.
Kotlety Jakuba Kuronia
Przepisem na takie kotlety drobiowe po czesku podzielił się Jakub Kuroń. W jego wydaniu zwykłe sznycelki drobiowe zmieniają się w pełną potrawę. Panierka nie jest tu jedynie dodatkiem, ale pełnowartościową częścią dania.
A to dlatego, że składa się na nią starty ziemniak. Tak przygotowane kotlety są jak otulone plackiem ziemniaczanym. I rzeczywiście pasują do kuchni czeskiej, która na smażonych ziemniakach zna się całkiem nieźle.
Panierka z ziemniaków
Panierka do tych kotletów wychodzi dość gruba i w tym cały jej urok. Należy jednak uważać, by w związku z tym wszystko dokładnie przesmażyć. Nie szalejmy z temperaturą tłuszczu, ale także nie oszczędzajmy na nim przesadnie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 piersi kurczaka
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
Kotlety w panierce z ziemniaków
Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych okach. Ma mieć postać zbliżoną do julienne, a nie masy na placki ziemniaczane. Startego ziemniaka przekładamy do miski z lodowatą wodą.
Piersi z kurczaka przekrawamy z grubości. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy na cienkie kotlety. Posypujemy je solą i pieprzem.
Ziemniaka dokładnie odciskamy z wody. Dodajemy jajko i musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Do panierki ziemniaczanej dodajemy mleko, mieszamy i dosypujemy mąkę. Wszystko wyrabiamy na jednolitą, kleistą masę.
Kotlety z kurczaka wkładamy do miski z ziemniaczaną masą. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło klarowane i smażymy na złocisty kolor z obu stron mięso obłożone ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na chipsy z obierek z ziemniaków i roladki schabowe.





































