Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń wziął kurczaka i ziemniaki i zrobił kotlety po czesku. Ta panierka to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.02.2025 13:07

Kuroń wziął kurczaka i ziemniaki i zrobił kotlety po czesku. Ta panierka to mistrzostwo świata

kotlety z kurczaka
Fot. Shutterstock

Kotlety po czesku to mięso w bardzo nietypowej panierce. Czyni je ona bogatym daniem, w sam raz na pełny, suty obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – rewelacyjny.

Kotlety Jakuba Kuronia

Przepisem na takie kotlety drobiowe po czesku podzielił się Jakub Kuroń. W jego wydaniu zwykłe sznycelki drobiowe zmieniają się w pełną potrawę. Panierka nie jest tu jedynie dodatkiem, ale pełnowartościową częścią dania.

A to dlatego, że składa się na nią starty ziemniak. Tak przygotowane kotlety są jak otulone plackiem ziemniaczanym. I rzeczywiście pasują do kuchni czeskiej, która na smażonych ziemniakach zna się całkiem nieźle.

pieczone ziemniaki

Zrób ciasto jak na pierogi i przygotuj mięsny farsz. Danie zachwyci całą rodzinę

Panierka z ziemniaków

Panierka do tych kotletów wychodzi dość gruba i w tym cały jej urok. Należy jednak uważać, by w związku z tym wszystko dokładnie przesmażyć. Nie szalejmy z temperaturą tłuszczu, ale także nie oszczędzajmy na nim przesadnie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

starte ziemniaki

Kotlety w panierce z ziemniaków

Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych okach. Ma mieć postać zbliżoną do julienne, a nie masy na placki ziemniaczane. Startego ziemniaka przekładamy do miski z lodowatą wodą.

Piersi z kurczaka przekrawamy z grubości. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy na cienkie kotlety. Posypujemy je solą i pieprzem.

Ziemniaka dokładnie odciskamy z wody. Dodajemy jajko i musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

masa ziemniaczana

Do panierki ziemniaczanej dodajemy mleko, mieszamy i dosypujemy mąkę. Wszystko wyrabiamy na jednolitą, kleistą masę.

Kotlety z kurczaka wkładamy do miski z ziemniaczaną masą. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło klarowane i smażymy na złocisty kolor z obu stron mięso obłożone ziemniakami.

Wypróbuj też przepisy na chipsy z obierek z ziemniaków i roladki schabowe.

panierowany kurczak