Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Placki ziemniaczane można robić na różne sposoby. Niektórzy dietetycy mówią, że ziemniaki w naszej diecie są dobre wtedy, kiedy traktujemy je jak warzywny dodatek do posiłku. Niech więc im będzie: oto przepis na placuszki warzywne, tyle tylko, że jednym z tych z warzyw jest właśnie kartofel.
Placki ziemniaczane z kalafiorem
Drugim składnikiem naszych placków ziemniaczanych jest kalafior . Ten specyficzny jadalny kwiat to warzywo o bardzo wielu obliczach . Dziś popularny jest nawet przepis na kalafiorowe risotto, w którym zmiksowany kalafior zastępuje ryżową bazę.
Patrząc na niego w tym świetle fakt, że kalafior doskonale sprawdza się jako dodatek do placków, nie jest zupełnie zaskakujący. Wzbogaca je o błonnik i wapń , będąc przy tym dodatkiem niskokalorycznym , a także zwyczajnie smacznym. Jedna część kalafiora na dwie części ziemniaków to doskonałe proporcje naszych placków.
Placki kalafiorowo-ziemniaczane
Placki ziemniaczane z dodatkiem kalafiora podawać można tak samo jak każde inne. Doskonale komponują się z jogurtem. Warto wypróbować ten przepis choćby i po to, by przekonać się do dalszych eksperymentów, jeśli chodzi o warzywne placuszki , które są świetnym wyborem zwłaszcza na posilający podwieczorek .
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 300 g kalafiora
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Ziemniaki i kalafior
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych okach. Kalafiora można również zetrzeć drobno na tarce, można też go poszatkować w blenderze na drobne kawałeczki. Ziemniaka odciskamy z wody, najlepiej wykręcając go w tetrowej ściereczce. Oba warzywa umieszczamy w misce.
Do ziemniaków i kalafiora dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko . Białko może być dodane do wyrobionej masy w postaci sztywnej piany lub, w szybszej wersji, wyrobione w całości z pozostałymi składnikami. Masę dokładnie mieszamy rękami, przyprawiając solą i pieprzem.
Placuszki kładziemy łyżką na rozgrzany olej . Smażymy je z obu stron, aż będą złociste. Podajemy je z gęstym jogurtem albo śmietaną. Doskonale sprawdzą się też jako dodatek do gulaszu.
Wypróbuj też przepisy na schab pieczony z cebulą i bułeczki z ziemniaczanym farszem .