Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj, przypraw i wymieszaj. To najlepszy sposób na surówkę. Smakuje lepiej, niż w restauracji.
canva/ivanmateev

Zetrzyj, przypraw i wymieszaj. To najlepszy sposób na surówkę. Smakuje lepiej, niż w restauracji.

9 sierpnia 2023

Surówka z białej rzodkwi podbije serca domowników. Proste wykonanie, niesamowity smak i niedrogie składniki sprawią, że wasz obiadowy dodatek zachwyci bardziej niż propozycja niejednej restauracji. Warto spróbować.

Przepis na znakomitą surówkę z białej rzodkwi

Biała rzodkiew w przeciwieństwie do rzepy w tym kolorze jest podłużna i dość gruba — znacznie grubsza niż marchew czy pietruszka. Podobnie jak wspomniane warzywa stanowi świetny materiał na obiadową surówkę. Wystarczy tylko kilka dodatków, by podkreślić jej oryginalny smak.

Składniki:

  • około 500 g białej rzodkwi
  • 10-15 ml soku z cytryny
  • 25 g majonezu, np. wegańskiego
  • 40 g śmietany 18%, jogurtu naturalnego lub gęstego produktu sojowego bez cukru
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Dostałam od koleżanki ogromną cukinię. Na leczo była za duża, więc zrobiłam z niej pyszną słodką przekąskę

Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi? Pasuje do każdego obiadu

Zaczynamy od umycia białej rzodkwi, obrania i starcia jej na tarce o większych oczkach. Wiórki z warzywa odciskamy z soku. Powinniśmy go zebrać około 1/3 szklanki. Możemy go zachować do zrobienia koktajlu owocowo-warzywnego.

Śmietanę, jogurt naturalny bądź wybrany wyrób sojowy łączymy z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy do białej rzodkwi. Surówkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.

Wskazówka: jeśli chcecie, by surówka była lżejsza, pomińcie majonez i postawcie na jogurt naturalny — będzie potrzebna nieco większa ilość nabiału. Pamiętajcie, że wybierając produkt sojowy, przygotujecie w pełni roślinną odsłonę kompozycji.

Do czego pasuje surówka z białej rzodkwi?

Obiad z udziałem kaszy gryczanej czy schabu nie może obyć się bez tego dodatku. Delikatnie pikantny smak warzywa doskonale wpasuje się w te kompozycje. Możecie też podać ja do pulpetów ze strączków czy kotletów sojowych w panierce.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite surówki. Sprawdźcie koniecznie nietuzinkową propozycję z chrupiącym selerem naciowym . Być może zainteresuje was też pyszne połączenie marchewki, cebulki i koperku z odrobiną oliwy z oliwek.

Surówka z białej rzodkwi skradnie niejedno serce.png
canva/-lvinst-
TVN właśnie potwierdził. Uwielbiany program wraca na antenę, widzów czeka wielka zmiana
Owiń miskę folią, posmaruj olejem i wrzuć jajko. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy