Zrobienie tej sałatki zajmuje mi 15 minut. Syci na długo i nie ma w sobie ani łyżeczki majonezu
Przygotowanie tej ekspresowej sałatki zajmuje tyle co ugotowanie jajek na twardo. Tymczasem efekt jest piorunujący, jest ona bowiem nie tylko bardzo smaczna, lecz także sycąca i zarazem niskokaloryczna. Warto dołączyć ten przepis do swojego zbioru sposobów na lżejsze i mniej kaloryczne jedzenie.
Sałatka z kapustą i jajkiem
Za dietetyczny efekt tego przepisu odpowiadają zarówno składniki, jak i niezwykły sos. Nawet tłuszcze zawarte w tej sałatce należą do najlepszych w swojej kategorii produktów – jest to bowiem oliwa z oliwek , bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne w naszej diecie.
Przede wszystkim jednak pozbywamy się z naszej sałatki nadmiaru węglowodanów, zastępując je jajkiem – źródłem świetnie przyswajalnego białka . A także kapustą, która przy niskiej kaloryczności daje długotrwałe uczucie sytości . Kapusta, jak wiadomo, jest najlepszym sprzymierzeńcem diet odchudzających i ten przepis po raz kolejny to potwierdza.
Dietetyczna sałatka
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowa kuchnia. Taka sałatka może się też zmienić w pełne danie po dodaniu chudej wędzonej ryby – kolejnego sprzymierzeńca diety, doskonałego źródła białka i kwasów omega, którego na co dzień jadamy za mało.
Składniki
- 4 jajka na twardo
- Ok. 300 g kapusty
- Opcjonalnie: 200 g wędzonej ryby
- 1 duży lub 2 małe surowe ogórki
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 małe opakowanie (170 g) gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Dressing sałatkowy z żółtek
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do salaterki. Jajka na twardo obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze kroimy w paski i dodajemy do sałatki . Razem z nimi dorzucamy posiekaną dymkę i ogórka pokrojonego w półplasterki. Jeśli dodajemy rybę , dzielimy ją na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki na tym etapie.
Żółtka rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy jogurt i łyżeczkę musztardy . Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na jednolity dressing. Dodajemy na końcu oliwę i jeszcze raz mieszamy. Dressing wylewamy do salaterki i mieszamy ze składnikami sałatki. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, a następnie podajemy.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną rybę jak w Neapolu i wiosenną zupę według Tomasza Strzelczyka .