Smakosze.pl Przepisy Zrobienie tej sałatki zajmuje mi 15 minut. Syci na długo i nie ma w sobie ani łyżeczki majonezu
fot. youtube.com/zdrowakuchnia

Zrobienie tej sałatki zajmuje mi 15 minut. Syci na długo i nie ma w sobie ani łyżeczki majonezu

22 maja 2024

Przygotowanie tej ekspresowej sałatki zajmuje tyle co ugotowanie jajek na twardo. Tymczasem efekt jest piorunujący, jest ona bowiem nie tylko bardzo smaczna, lecz także sycąca i zarazem niskokaloryczna. Warto dołączyć ten przepis do swojego zbioru sposobów na lżejsze i mniej kaloryczne jedzenie.

Sałatka z kapustą i jajkiem

Za dietetyczny efekt tego przepisu odpowiadają zarówno składniki, jak i niezwykły sos. Nawet tłuszcze zawarte w tej sałatce należą do najlepszych w swojej kategorii produktów – jest to bowiem oliwa z oliwek , bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne w naszej diecie.

Przede wszystkim jednak pozbywamy się z naszej sałatki nadmiaru węglowodanów, zastępując je jajkiem – źródłem świetnie przyswajalnego białka . A także kapustą, która przy niskiej kaloryczności daje długotrwałe uczucie sytości . Kapusta, jak wiadomo, jest najlepszym sprzymierzeńcem diet odchudzających i ten przepis po raz kolejny to potwierdza.

oddzielanie żółtka od białka
fot. youtube.com/zdrowakuchnia
Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent

Dietetyczna sałatka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowa kuchnia. Taka sałatka może się też zmienić w pełne danie po dodaniu chudej wędzonej ryby – kolejnego sprzymierzeńca diety, doskonałego źródła białka i kwasów omega, którego na co dzień jadamy za mało.

Składniki

  • 4 jajka na twardo
  • Ok. 300 g kapusty
  • Opcjonalnie: 200 g wędzonej ryby
  • 1 duży lub 2 małe surowe ogórki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 małe opakowanie (170 g) gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Dressing sałatkowy z żółtek

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do salaterki. Jajka na twardo obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze kroimy w paski i dodajemy do sałatki . Razem z nimi dorzucamy posiekaną dymkę i ogórka pokrojonego w półplasterki. Jeśli dodajemy rybę , dzielimy ją na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki na tym etapie.

Żółtka rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy jogurt i łyżeczkę musztardy . Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na jednolity dressing. Dodajemy na końcu oliwę i jeszcze raz mieszamy. Dressing wylewamy do salaterki i mieszamy ze składnikami sałatki. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, a następnie podajemy.

Wypróbuj też przepisy na pieczoną rybę jak w Neapolu i wiosenną zupę według Tomasza Strzelczyka .

gotowa sałatka dietetyczna
fot. youtube.com/zdrowakuchnia
Zapomnij o tłuszczu. Chrupiące placki ziemniaczane z powodzeniem zrobisz bez niego
Krakowska restauracja próbowała oszukiwać turystów. O tym paragonie mówi cała Polska
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy