Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki_kiszone_3e512eb01e.jpg)
Ogórki kiszone są nie lada rarytasem. Przepadamy za ich smakiem i chętnie je jadamy. Jednak, co zrobić, by ogórki nie pleśniały w słoiku? Warto poznać ten patent. Dzięki niemu już nigdy nie spotka nas niemiła niespodzianka po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi.
Otwieramy słoik z ogórkami kiszonymi
Ogórki kiszone pełne są witamin i znakomitego smaku. Jadamy je z chęcią dosłownie przez cały rok. Dodajemy je do dań obiadowych, chrupiemy z kanapkami i dokładamy do surówek i sałatek. Przepis na kiszenie ogórków w wielu rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Takie receptury zapewniają doskonały smak, który uwielbiamy. Jednak zdarza się, że po otwarciu słoika okazuje się, że ogórki w nim spleśniały. Co jest tego powodem? Czy można zapobiec tak niemiłym niespodziankom w kuchni? Wystarczy zastosować tu skuteczny patent.
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_b42f0ef669.jpg)
Biały nalot na ogórkach kiszonych
Należy rozróżnić kożuch fermentacyjny w słoiku od pleśni. Powstaje on w wyniku działania bakterii mlekowych. Jest jasny, cieniutki i pomarszczony. Taki kożuch pojawia się na całej powierzchni zalewy. Można go zdjąć lub wymieszać z zalewą i śmiało jeść ogórki kiszone.
Natomiast pleśń jest grubsza, pojawia się punktowo i ma przebarwienia w kolorze szarym, niebieskim i zielonym. Warto wiedzieć, że może się zagnieździć w kożuchu fermentacyjnym. Takich ogórków nie można jeść. Podobnie, jak tych, które są rozmiękczone i rozpadają się w dłoniach.
Co zrobić, żeby ogórki nie pleśniały?
Warto dodać odrobinę cukru do zalewy. Wszystko, dlatego, że cukier działa konserwująco. Zapobiegnie pleśnieniu ogórków i sprawi, że warzywa będą jędrne. Musimy pamiętać też o tym, by zalewa dokładnie przykryła ogórki w słoiku.
Zalewa też zabezpiecza ogórki przed pleśnieniem w słoiku. Ogórki nie mogą wystawać ponad zalewę. Dzięki temu ogórki kiszone nie spleśnieją i zjemy je ze smakiem. Pisaliśmy o tym, jak upiec cebulę cukrową z przepisu babci. Radziliśmy, w jaki sposób najlepiej przechowywać koperek.
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_6752c28d50.jpg)
Źródło: genialne.pl
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_4a12e561f5.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_a3de4edb41.jpg)
![danie](https://images.iberion.media/images/origin/danie_71347a5368.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_1687711bd2.jpeg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![ogród](https://images.iberion.media/images/origin/ogrod_2441f2524e.jpg)
![mszyce](https://images.iberion.media/images/origin/mszyce_b14bc11c8d.jpg)
![filetowanie arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_68911df01d.jpg)
![mrożone maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_74ada3797a.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_slaskie_875361a195.jpg)
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_6c44dc05ae.jpg)
![płukanie truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/plukanie_truskawek_c92b4eeae0.jpg)
![oprysk pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/oprysk_pomidorow_1901db4169.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Uprawa ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/Uprawa_ogorkow_5794098c99.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czer1_4d9033ab8e.jpg)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![Pomidory, działanie pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/Dlaczego_warto_jesc_pomidory_1a67599394.jpg)
![Zaraza ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/Zaraza_ziemniaczana_c965eb1922.jpg)