Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Znudziły Ci się zwykłe kotlety schabowe? Przygotuj je w nieco inny sposób, a nie pożałujesz. Niedawno zrobiłam schabowe po lubelsku i te kotlety skradły moje podniebienie. Soczyste, delikatne mięso w panierce, której wcześniej nie znałam. Sekret tkwi w mące.
Nie ma lepszych schabowych
Co takiego wyróżnia kotlety schabowe po lubelsku? Mąka, którą wykorzystujemy do panierowania mięsa. Zamiast w pszennej, kotlety obtoczyłam w mące gryczanej. Smak usmażonych schabowych jest nie do podrobienia.
Mąka gryczana nadaje delikatnej, orzechowej nuty smakowej, która doskonale komponują się z wieprzowiną. Kotlety smażę na maśle klarowanym, by dodatkowo wzmocnić ich aromat. Doskonałym tłuszczem do smażenia jest także smalec.
Przepis na kotlety po lubelsku
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry schabu wieprzowego
- jajko
- mąka gryczana
- bułka tarta
- sól, pieprz
- masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak przygotować schabowe w chrupiącej panierce?
Schab umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety . Oprósz solą, pieprzem i odstaw na chwilę. Po kilku minutach każdą porcję mięsa obtocz w mące gryczanej, następnie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozpuść masło klarowane lub smalec.
Kotlety smaż przez kilka minut z każdej strony do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Na obiad polecamy również mielone od Strzelczyka , a także rozgrzewającą zupę . W sam raz na jesienne chłody.