Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.11.2024 13:41

Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu

kotlety
fot.Canva/Oddasz fartucha

Jest wiele przepisów na kotlety bez mięsa. Ale kiedy Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis, wiele z nich zbledło. Oto jego sposób na kotlety z kapusty kiszonej.

Kotlety bez mięsa

Na pewno znajdą się tacy, dla których hasło „kotlety bez mięsa” jest puste w treści. Jednak przecież to nie mięso stanowi o tym, czym są kotlety, ale sposób przygotowania: smażenie. To zaś nadaje składnikom niezwykły, sycący smak.

Wie o tym Tomasz Strzelczyk, który na obiad proponuje nam kotlety z kapusty kiszonej. Ten pyszny specjał kuchni polskiej jest jednocześnie lekki i bardzo zdrowy. Wspiera naszą dietę, dostarczając przy okazji probiotyki i witaminy, tak potrzebne nam zwłaszcza w sezonie przejściowym.

smażenie kotletów
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Ta zupa rozgrzewa bardziej niż rosół. Wszyscy są zaskoczeni, z czego ją robię

Kotlety z kiszonej kapusty

Aby kotlety nie rozwalały się, kiszoną kapustę łączymy z ziemniakami. W ten sposób Strzelczyk pokazuje coś w rodzaju ciaperkrautu, który również łączy w sobie te dwa składniki. Wszystko zaś serwuje z sosem grzybowym.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 150 ml śmietanki
  • 1 jajko
  • 1 garść suszonych grzybów
  • Sól, pieprz, cząber, tymianek

Kotlety bezmięsne według Strzelczyka

Grzyby płuczemy, wymieniamy wodę i moczymy do miękkości. Następnie zagotowujemy je i po 30 minutach odcedzamy, pozostawiając wodę do sosu. Odstawiamy do przestudzenia.

Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie przeciskamy je przez praskę. 

Jedną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju ze szczyptą soli. Dodajemy posiekane grzyby. Przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut.

Kiedy składniki zaczną przywierać do dna, zalewamy je wywarem grzybowym i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dolewamy śmietankę, ciągle mieszając. Gotujemy przez kolejne 10 minut, by się zredukował.

Pozostałe cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Kapustę kiszoną również siekamy i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy pieprzem i tymiankiem. 

Warzywa w misce łączymy z przeciśniętymi ziemniakami. Wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej kulki wielkości mandarynki i układamy na talerzu oprószonym mąką.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kulki z masy kapuściano-ziemniaczanej lekko spłaszczamy i układamy na patelni. Smażymy z obu stron, aż będą złociste. Na obiad podajemy z sosem grzybowym.

Wypróbuj też przepisy na rozgrzewający krem z kalafiora i niezwykłą zupę gulaszową.

kotlety z kapusty
fot. youtube.com/oddaszfartucha