Smakosze.pl Dieta Zrywam w ogródku i dodaję do kawy. Podkręca jej smak i właściwości
Fot. Wikipedia/julian schorzman

Zrywam w ogródku i dodaję do kawy. Podkręca jej smak i właściwości

5 sierpnia 2024

Jeśli nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, to poznaj pyszny i zdrowy sposób na przyrządzenie tego napoju. Wystarczy, że dodasz do kawy listki popularnego zioła, a napój zyska wyjątkowy smak i cenne właściwości dla zdrowia.

Kawa z miętą, czyli smak i zdrowie

Kawa smakuje o poranku, ale chętnie po nią sięgamy bez względu na porę dnia. Lubimy jej smak i aromat . Dodaje nam energii i ułatwia koncentrację. Kawa umila nam też chwile odpoczynku i sprawia, że desery smakują jeszcze lepiej.

Teraz kawa może być jeszcze lepsza. Wszystko za sprawą listków mięty , które dodamy do tego napoju. Kawa dzięki mięcie zyska wyjątkowy smak i poprawi nasze zdrowie. Dlatego wybierz się do ogródka i zerwij trochę świeżej, pachnącej mięty . Kawa z nią będzie znakomita.

kawa
Fot. Canva/vengerof
Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomość

Spróbuj kawy z miętą

Mięta doda kawie orzeźwiającego smaku. Zwykle z mięty i kawy korzystamy oddzielnie. Warto jednak połączyć jedno z drugim. Jaki będzie efekt? To pyszny orzeźwiający napój o cennych właściwościach dla naszego układu trawiennego .

Mięta ma właściwości rozkurczowe, bakteriobójcze i żółciopędne. Działa też przeciwzapalnie, wpływ trawienie i obniża ciśnienie . Natomiast kawa dostarcza energii i poprawia funkcjonowanie organizmu. Dzięki niej lepiej pracuje mózg. Zmniejsza się też zachorowanie na cukrzycę typu 2.

Jak zrobić kawę z miętą?

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej kawy
  • 3 listki mięty
  • opcjonalnie cukier i mleko

Przygotowanie kawy z miętą zacznij od opłukania listków mięty. Osusz je i porwij na mniejsze kawałki . Dzięki temu uwolni się aromat. Zaparz kawę i dołóż do niej porwane listki mięty. Przykryj szklankę.

Odstaw tak przyrządzoną kawę na kilka minuty, by się zaparzyła. Potem pij ją. Będzie też smakować z mlekiem i cukrem . Jednak najlepsze walory smakowe i zdrowotne  uzyskamy, pijąc kawę czarną. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić musztardę z cukinii. Radziliśmy, co zrobić, by kapusta kiszona wyszła smaczna i bez goryczki.

kawa
Fot. Canva/Emanuel Stancius

Źródło: pysznosci.pl

Dodaję do rosołu. Łyżka produktu wystarczy, by wzmocnić jego smak i aromat
Wymieszaj z serkiem wiejskim. Te słodkie placki biją na głowę racuchy i naleśniki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy