Zupa gulaszowa z mięsem mielonym. Przepis krok po kroku
Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to pomysł na pożywne, mięsno- warzywne danie jednogarnkowe, które ugotujesz w godzinę. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak, jest bardzo sycąca i esencjonalna, a oprószona natką pietruszki nabiera świeżego akcentu. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z mięsem mielonym.
Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to jedna z szybszych, mięsnych zup, które wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę. Gęsta, aromatyczna, pożywna jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Do zupy możesz dodać również papryczkę chili, a zamiast natki pietruszki- świeżą kolendrę, baw się smakami i poznaj swój ulubiony.
Zupa gulaszowa z ziemniakami, pomidorami, mięsem i papryką dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, danie musi mieć wyraźny smak. Jeśli danie będzie cierpkie po dodaniu koncentratu pomidorowego, wsyp pół łyżeczki białego cukru do wywaru i dokładnie wymieszaj- cukier błyskawicznie usunie cierpkość pomidorów.
Z mięsem mielonym ugotujesz również kilka innych zup, które będą prawdziwym hitem na Twoim stole- tu poznasz przepis na zupę serowo- porową z mięsem mielonym. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę meksykańską
Przepis na zupę gulaszową z mięsem mielonym
Składniki na 4-5 porcji:
400 g mięsa mielonego wieprzowego
duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
puszka fasoli czerwonej
duża marchewka
papryka czerwona
3 ziemniaki
puszka pomidorów krojonych bez skóry
łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
jak zrobić zupę gulaszową z mięsem mielonym?
W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę z czosnkiem, dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem, dodaj paprykę słodką i ostrą i smaż, aż mięso zmieni kolor. Fasolę odsącz z zalewy, obierz i pokrój ziemniaki, pokrój również paprykę.
Do mięsa dodaj pomidory z puszki, wlej 1 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie dodaj fasolę, paprykę, koncentrat pomidorowy i gotuj 20 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Mikhail Dmitriev Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości, zupę dopraw do smaku papryką mieloną, solą i pieprzem, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.