Smakosze.pl
Zupa krem z brokułów z ziemniakami

canva/ Tatiana Goskova's Images

Zupa krem z brokułów z ziemniakami - najlepszy, prosty przepis

16 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa krem z brokułów z ziemniakami to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad dla całej rodziny. Krem jest gęsty, smaczny i bardzo aromatyczny, posiada również rozgrzewające właściwości, jest więc doskonałą zupą w chłodne, deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować prostą i genialną w smaku zupę krem z brokułów z ziemniakami.

Zupa krem to wyjątkowo pożywne i zdrowe danie, które przygotujesz z każdych warzyw w ciągu niecałej godziny. Kremy są również świetnym sposobem na dostarczenie naszym dzieciom niezbędnych witamin i minerałów. Krem z brokułów z dodatkiem ziemniaków, marchewki i pietruszki ma wyraźny smak, dzięki czemu zupę doprawisz jedynie odrobiną soli i pieprzu.

Zupę krem z brokułów z ziemniakami możesz podać samą lub z wieloma dodatkami. Pokruszony ser feta, mozzarella, starty parmezan, grzanki, groszek ptysiowy, chlebek czosnkowy to tylko niektóre z propozycji. Krem świetnie smakuje również z prażonymi pestkami dyni, słonecznika i migdałów.

Jeśli szukasz pomysłu na doskonały i szybki krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę z marchewki i soczewicy, którą pokochają wszyscy domownicy.

Przepis na zupę krem z brokułów z ziemniakami

Składniki na 4-5 porcji:

  • średniej wielkości brokuł lub 400 g mrożonych różyczek

  • 2 większe ziemniaki

  • cebula czerwona

  • mała marchewka

  • korzeń pietruszki

  • oliwa do smażenia

  • sól, pieprz

  • 100 ml śmietany

Jak ugotować zupę krem z brokułów z ziemniakami?

W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, następnie pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i dodaj do cebulki. Całość podsmaż przez kilka minut.

Brokuł umyj i podziel na małe różyczki (jeśli masz mrożone brokuły, rozmroź je przed gotowaniem), następnie dodaj do warzyw, wymieszaj i zalej 500 ml wody, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas sprawdzając stan wody. Jeśli jest jej za mało, dolej odrobinę.

Jak warzywa będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem, następnie dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj przez 3-4 minuty.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >