Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa meksykańska z wołowiną. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:42

Zupa meksykańska z wołowiną. Przepis krok po kroku

Zupa meksykańska z wołowiną
canva/EzumeImages

Zupa meksykańska z wołowiną to pyszny pomysł na obiad w prawdziwie meksykańskim stylu. Danie jest gęste, pożywne i bardzo aromatyczne za sprawą świeżej kolendry, jalapeno i kminu rzymskiego, który jest główną przyprawą całej zupy. Poznaj przepis na zupę meksykańską z wołowiną, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni.

Zupa meksykańska to jedno z lepszych dań tej słonecznej, pikantnej i kolorowej kuchni. Zupa jest bardzo pożywna, mięsa, wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej. Zupę gotuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na idealnie doprawione i rozgrzewające danie.

Zupę gotuję na bulionie warzywnym lub drobiowym, tak smakuje najlepiej. Potrawę doprawiam kminem rzymskim i ostrą papryką. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, zamiast papryki ostrej dodaj chili. Zupę podaję z posiekaną kolendrą, kleksem śmietany i nachosami.

Równie pysznym daniem rodem ze słonecznego Meksyku jest zupa kukurydziana- tu poznasz przepis na słodko-pikantną zupę kukurydzianą, która błyskawicznie zniknie z talerzy.

Przepis na zupę meksykańską z wołowiną

Składniki na 5-6 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • puszka czerwonej fasoli

  • papryka czerwona

  • puszka kukurydzy

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 500 ml bulionu

  • cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryczki jalapeno

  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego

  • szczypta papryki ostrej mielonej lub chili

  • świeża kolendra

  • śmietana 18% do podania

  • nachosy do podania

  • 2 łyżki oliwy

Jak zrobić zupę meksykańską z wołowiną?

W dużym garnku z gruby dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, kmin rzymski i paprykę i smaż przez kilka minut. Wlej passatę i duś wołowinę w pomidorach 15 minut.

W tym czasie odsącz fasolę i kukurydzę z zalewy, posiekaj papryczki jalapeno, pokrój w kostkę czerwoną paprykę. Do mięsa dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, wymieszaj i duś kolejne 15 minut.

Papryczki jalapeno

Źródło zdjęcia: canva/solucionfotofrafica Do garnka wsyp posiekane papryczki, wlej bulion i gotuj kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Zupę dopraw solą, papryką mieloną, kminem rzymskim. Podaj z posiekaną kolendrą, łyżką śmietany, nachosami.

Smacznego.