Zupa meksykańska z wołowiną. Przepis krok po kroku
Zupa meksykańska z wołowiną to pyszny pomysł na obiad w prawdziwie meksykańskim stylu. Danie jest gęste, pożywne i bardzo aromatyczne za sprawą świeżej kolendry, jalapeno i kminu rzymskiego, który jest główną przyprawą całej zupy. Poznaj przepis na zupę meksykańską z wołowiną, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni.
Zupa meksykańska to jedno z lepszych dań tej słonecznej, pikantnej i kolorowej kuchni. Zupa jest bardzo pożywna, mięsa, wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej. Zupę gotuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na idealnie doprawione i rozgrzewające danie.
Zupę gotuję na bulionie warzywnym lub drobiowym, tak smakuje najlepiej. Potrawę doprawiam kminem rzymskim i ostrą papryką. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, zamiast papryki ostrej dodaj chili. Zupę podaję z posiekaną kolendrą, kleksem śmietany i nachosami.
Równie pysznym daniem rodem ze słonecznego Meksyku jest zupa kukurydziana- tu poznasz przepis na słodko-pikantną zupę kukurydzianą, która błyskawicznie zniknie z talerzy.
Przepis na zupę meksykańską z wołowiną
Składniki na 5-6 porcji:
500 g mięsa mielonego wołowego
puszka czerwonej fasoli
papryka czerwona
puszka kukurydzy
500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu
cebula czerwona
3 ząbki czosnku
2 papryczki jalapeno
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta papryki ostrej mielonej lub chili
świeża kolendra
śmietana 18% do podania
nachosy do podania
2 łyżki oliwy
Jak zrobić zupę meksykańską z wołowiną?
W dużym garnku z gruby dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, kmin rzymski i paprykę i smaż przez kilka minut. Wlej passatę i duś wołowinę w pomidorach 15 minut.
W tym czasie odsącz fasolę i kukurydzę z zalewy, posiekaj papryczki jalapeno, pokrój w kostkę czerwoną paprykę. Do mięsa dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, wymieszaj i duś kolejne 15 minut.
Źródło zdjęcia: canva/solucionfotofrafica Do garnka wsyp posiekane papryczki, wlej bulion i gotuj kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Zupę dopraw solą, papryką mieloną, kminem rzymskim. Podaj z posiekaną kolendrą, łyżką śmietany, nachosami.
Smacznego.