Smakosze.pl Przepisy Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych
canva/Shaiith

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

7 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zupa pomidorowa — klasyka polskiej kuchni. Kochamy jej wyrazisty smak, cenimy też fakt, że możemy szybko przygotować ją z rosołu z poprzedniego dnia. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Zadowoli z pewnością wielbicieli kwaśnych, zdecydowanych smaków. Jest naprawdę niepowtarzalna.

Czy jedliście już zupę pomidorowo-ogórkową? Tak, to nie pomyłka. Połączenie pomidorów i kiszonych ogórków jest naprawdę udane i smaczne. Spróbujcie koniecznie doprawić klasyczną pomidorówkę sokiem z kiszonych ogórków, a poczujecie różnicę. Zupa zyska głęboki, wyrazisty smak.

Zupę pomidorową można przygotować w wersji kremowej, ze świeżych pomidorów. Najlepiej podać ją z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można też ugotować dość rzadką zupę z dodatkiem przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taka najlepiej smakuje podana z makaronem lub ryżem.

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 2 l rosołu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka masła

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 5 łyżek soku z kiszonych ogórków

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • majeranek

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie zupy pomidorowej

W garnku zagotuj rosół z zielem angielskim. Na patelni rozpuść masło, przesmaż koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej trochę rosołu, rozprowadź, wlej do garnka.

Do garnka dodaj też przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu i cukru. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Do zupy dodaj sok z kiszonych ogórków, zagotuj.

Zupę zabiel śmietanką. Dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub bazylią.

Na naszej stronie znajdziesz też więcej przepisów na niezwykłą pomidorówkę. Sprawdź, jak przygotować pomidorową z mlekiem kokosowym , a także jak zrobić zupę pomidorową z dodatkiem jabłka.

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/FactoryTh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy