Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa szczawiowa przepis babci. Klasyczny specjał zachwyci każdego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.03.2022 01:00

Zupa szczawiowa przepis babci. Klasyczny specjał zachwyci każdego

Zupa szczawiowa przepis babci
canva/Максим Крысанов

Zupa szczawiowa przepisu babci to pomysł na pożywną, aromatyczną i smaczną zupę z przecieru, którą ugotujesz nie tylko w sezonie na świeży szczaw. Zupa jest bardzo prosta, składa się z kilku podstawowych składników, a jej smak zachwyci każdego. Poznaj zupę szczawiową przepisu babci.

Zupę szczawiową wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Świeży, zebrany na łące szczaw to baza do jednej z lepszych, letnich zup. Sezon na szczaw trwa od końca maja do sierpnia i w tym czasie możesz zebrać go samodzielnie, najlepiej na łąkach oddalonych od dróg.

W pozostałych porach roku nie musisz rezygnować z tej pysznej zupy, ugotuj ją z przecieru ze szczawiu. Przecier zrobisz samodzielnie z liści świeżego szczawiu lub kupisz w każdym większym markecie. Zupa z przecieru jest równie pyszna i aromatyczna.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić szczaw do słoików, żeby zachował smak i świeżość przez wiele miesięcy.

Przepis babci na zupę szczawiową

Składniki na 5-6 porcji:

  • 3 słoiczki przecieru ze szczawiu (około 600 g)

  • 3 łyżki masła

  • 200 ml śmietany 18%

  • 5-6 jajek

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • świeża natka pietruszki do podania

Jak ugotować zupę szczawiową przepisu babci?

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. W garnku rozpuść masło, dodaj szczaw, podsmaż chwilę, następnie wlej 2 l wody i gotuj kilka minut od momentu zagotowania. Do zupy dodaj śmietankę wymieszaną z odrobiną wody, wymieszaj.

Świeży szczaw

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.