Zupa szczawiowa przepis babci. Klasyczny specjał zachwyci każdego
Zupa szczawiowa przepisu babci to pomysł na pożywną, aromatyczną i smaczną zupę z przecieru, którą ugotujesz nie tylko w sezonie na świeży szczaw. Zupa jest bardzo prosta, składa się z kilku podstawowych składników, a jej smak zachwyci każdego. Poznaj zupę szczawiową przepisu babci.
Zupę szczawiową wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Świeży, zebrany na łące szczaw to baza do jednej z lepszych, letnich zup. Sezon na szczaw trwa od końca maja do sierpnia i w tym czasie możesz zebrać go samodzielnie, najlepiej na łąkach oddalonych od dróg.
W pozostałych porach roku nie musisz rezygnować z tej pysznej zupy, ugotuj ją z przecieru ze szczawiu. Przecier zrobisz samodzielnie z liści świeżego szczawiu lub kupisz w każdym większym markecie. Zupa z przecieru jest równie pyszna i aromatyczna.
W tym artykule dowiesz się, jak zrobić szczaw do słoików, żeby zachował smak i świeżość przez wiele miesięcy.
Przepis babci na zupę szczawiową
Składniki na 5-6 porcji:
3 słoiczki przecieru ze szczawiu (około 600 g)
3 łyżki masła
200 ml śmietany 18%
5-6 jajek
sól, pieprz, cukier do smaku
świeża natka pietruszki do podania
Jak ugotować zupę szczawiową przepisu babci?
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. W garnku rozpuść masło, dodaj szczaw, podsmaż chwilę, następnie wlej 2 l wody i gotuj kilka minut od momentu zagotowania. Do zupy dodaj śmietankę wymieszaną z odrobiną wody, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.