Zupa szczawiowa z ryżem. Przepis krok po kroku
Zupa szczawiowa z ryżem to pomysł na pyszną, lekką i zdrową zupę, którą ugotujesz w zaledwie pół godziny. Zupa podana z ryżem i jajkiem na twardo jest pożywna, a sam wywar warzywny ze szczawiem bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na szybką zupę szczawiową z ryżem.
Zupa szczawiowa to zupa, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Gotowana na siekanym, świeżym szczawiu lub przecierze szczawiowym, zawsze podawana była z jajkiem na twardo i chlebek, ziemniakami lub ryżem.
Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem to genialna, letnia zupa, którą przygotujesz błyskawicznie. Szczaw kupisz w sezonie w każdym warzywniaku, zimą i wiosną szczaw kupisz w marketach w postaci przecieru. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, żeby miała jeszcze lepszy smak.
Sezon na szczaw zaczyna się pod koniec maja, kończy w sierpniu. Jeśli mieszasz w małej miejscowości lub niedaleko masz łąki, które położone są daleko od drogi, gorąco zachęcam do spaceru i poszukania dziko rosnącego szczawiu- jest przepyszny.
Tu dowiesz się, jak przygotować szczaw do słoików na zimę, zachowa świeżość i smak do kolejnego sezonu.
Przepis na zupę szczawiową z ryżem
Składniki na 3-4 porcje:
150 g szczawiu siekanego lub przecieru
2 marchewki
cebula
korzeń pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany 18%
łyżka mąki
sól, pieprz
4 jajka
2 torebki ryżu
Jak zrobić zupę szczawiową z ryżem?
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo. Marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę, cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni. Do garnka włóż warzywa, cebulę, wlej bulion i zagotuj.
Do gotującego się wywaru dodaj szczaw ze słoika lub drobno siekany i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wody, następnie wlej do zupy, mieszaj i gotuj do lekkiego zagęszczenia.
Źródło zdjęcia: canva/JuliaLototskaya Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ugotowanym ryżem i jajkiem na twardo, smacznego.