Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Najlepszy polski kucharz zdradził patent na słoninę. Opisuje go w swej najnowszej książce
Monika Dec
Monika Dec 24.04.2024 16:29

Najlepszy polski kucharz zdradził patent na słoninę. Opisuje go w swej najnowszej książce

Pzemysław Klima i słonina
canva/Atide i instagram/Przemysław Klima

Fun dining to dewiza Przemysława Klimy. To radość z gotowania, przyjemność łączenia ze sobą wyjątkowych składników.  Klima jest pierwszym szefem kuchni w Polsce, który może poszczycić się dwiema gwizdkami Michelin. “Fun dining. Prosto i genialnie”, to również tytuł jego niedawno wydanej książki.

Fun dining, czyli radość z gotowania

Przemysław Klima jest szefem kuchni w krakowskiej Bottiglierii 1881, restauracji, która jako jedyna w Polsce szczyci się dwiema gwiazdkami Michelin. Lokal w tym roku obchodzi 10-lecie istnienia, a Klima – 23 lata pracy zawodowej. W tym roku ukazała się również jego książka “Fun dining. Prosto i genialnie”. Do kogo jest skierowana?

Już na wstępnie książki najbardziej doceniony polski kucharz przyznaje, że znajdziemy w niej potrawy, które sam lubi przyrządzać i jeść. Do ich wykonania nie potrzeba ani wyszukanych produktów, ani specjalistycznych sprzętów. Chodzi przede wszystkim o radość z gotowania i łączenia ze sobą nieoczywistych składników, ponieważ jak przekonuje Klima, to właśnie one mogą  wydobyć z potrawy efekt “Wow!”.  Pomimo to, że w książce znajdują się propozycje dla zaawansowanych kucharzy, z większością dań z powodzeniem poradzi sobie nawet laik.

 

 

Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Dania małe i duże

Książka podzielona jest na 8 rozdziałów. W pierwszym z nich poznajemy historię Klimy i Bottiglerii 1881. Dowiadujemy się, jaka jest jego filozofia gotowania. Klima przyznaje na wstępie, że ostatnio największą frajdę sprawiają mu proste dania. Przyznaje też, że w gotowaniu najbardziej lubi - karmić ludzi. I to jest właśnie esencja “fun diningu” - dobra atmosfera przy stole i smaczne jedzenie.

W kolejnych rozdziałach znajdziemy przepisy na:

  • małe - czyli przekąski bądź przystawki, jak pisze autor małe rozmiarowo, za to wielkie smakiem
  • duże - tu propozycje potraw, które mogą być osobnym posiłkiem lub częścią wielkiej uczty
  • talerzyki - czyli wszystko to, co zamawiamy obok dania głównego, doskonałe urozmaicenie stołu m.in. pyszne i wcale nie takie trudne do zrobienia hummusy
  • słodkie - bo nie ma obiadu i kolacji bez wyśmienitego deseru
  • klasyki B1881 - ulubione dania z restauracji Bottigleria 1881, wśród nich znajdziemy m.in. ziemniaczaną kremówkę
  • bazy - czyli punkty wyjścia do dalszych przepisów
  • sosy, pikle i dodatki - a wśród nich np. olej z dymki i kiszone pomidory.

Nie mamy wątpliwości, że każdy znajdzie w tej lekturze coś dla siebie. Dziś prezentujemy jeden z zawartych w książce przepisów. Jesteście ciekawi, jak mistrz kuchni przygotowuje słoninę? Odpowiedź poniżej. 

Domowa słonina według Przemka Klimy

Lista składników:

  • 700 g słoniny
  • 375 g soli morskiej
  • 100 g ziaren czarnego pieprzu (lekko rozgniecionych w moździerzu)
  • 25 g cukru
  • 5 soli peklowej

Dodatkowo potrzebujemy:

  • gazy, sznurka wędliniarskiego

Przepis na słoninę

Usuń ze słoniny skórę. Następnie włóż mięso do pojemnika i zasyp je mieszanką soli morskiej, peklowej oraz cukru. Przykryj mięso i odstaw do lodówki na 72 godziny. Po ich upływie oczyść mięso z przypraw a następnie natrzyj ją pieprzem. Ponownie przełóż mięso do pojemnika i włóż na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij słoninę, owiń ją gazą, skrępuj sznurkiem i powieś na haczyku we wnętrzu lodówki. Pozostaw ją na ok. 2 tygodnie, aby się podsuszyła.

Klima poleca pokroić słoninę w plasterki i podawać w towarzystwie dobrego chleba oraz pikli. Z pewnością wypróbujemy takie połączenie.

Boczek nie może być tłusty.jpg
fot.canva