Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 200 razy lepszy niż zwykły chleb. Upieczesz bez grama mąki, zniknie do ostatniego okruszka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.01.2025 16:41

200 razy lepszy niż zwykły chleb. Upieczesz bez grama mąki, zniknie do ostatniego okruszka

Chleb na twarogu
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka

Przepisy na chleb bez mąki to w zasadzie nic nowego. Trudno jednak uwierzyć, że bez jej użycia można osiągnąć taki efekt. Chleb jest miękki, sprężysty i napowietrzony dzięki odpowiedniemu doborowi składników.

Chleb bez mąki

Chleby bez mąki kojarzymy jako wypieki raczej zwarte i twarde. Ich zasadą jest przeważnie spojenie orzechów i ziaren za pomocą jajka lub podobnych produktów. Za miękkość zwykłego chleba i jego dobre napowietrzenie odpowiada przecież mąka poddana działaniu drożdży.

Jednak jest jeszcze jedna kategoria produktów, które spulchniają, rozrzedzają i napowietrzają ciasto. Jest to nabiał. W tym przepisie więc za strukturę odpowiada twaróg, a rolę mąki jako źródła węglowodanów w chlebie biorą na siebie płatki owsiane. Ta nieprzetworzona wersja zboża to bogaty w błonnik wybór o niskim indeksie glikemicznym.

twaróg i jajka
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka
Taki kurczak to niebo w gębie. Te kotlety wygrywają z mielonymi i schabowymi

Chleb na twarogu

Ilustracje do tego przepisu na chleb na twarogu pochodzą z kanału Kuchnia Marzeny i Jarka. Autorzy dodają tam do chleba ziarna słonecznika. Jakiś tego typu dodatek wydaje się tu niemal konieczny, można jednak wybrać dowolny rodzaj. Aby jeszcze wzbogacić chleb w błonnik, można na przykład sięgnąć po siemię lniane.

Składniki

  • 5 jajek
  • ½ kg twarogu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • Do 1 szklanki siemienia lnianego, posiekanych orzechów i/lub innych ziaren
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól

Pieczenie chleba na twarogu

Jajka wybijamy do miski i blendujemy z twarogiem. Masa będzie dość rzadka i kleista. Dodajemy otręby, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy, a następnie dodajemy nasiona i orzechy.

Masę nakładamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładając formę, na dno piekarnika wrzucamy 1-2 kostki lodu. Pieczemy chleb przez ok. 50 minut, w zależności od tego, jak bardzo wypieczoną skórkę lubimy. Studzimy na kratce.

Wypróbuj też przepisy na racuchy na śmietanie i dżem bananowy.

ciasto w formie
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka