Dzieci poprosiły mnie o to ciasto. „Pszczółka” okazała się strzałem w 10
Jak zrobić szybkie ciasto, które zachwyci najmłodszych? Nie jest to wcale takie trudne. Ciasto z galaretką i owocami o wdzięcznej nazwie “Pszczółka” będzie smakować łasuchom w każdym wieku. Przepis to pestka, a ciasto robi się raz-dwa.
Ciasto pszczółka kusi smakiem i kolorami
Dzieci przepadają za słodyczami. Jednak te ze sklepu nie zawsze są dobrym wyborem. Dlatego warto samodzielnie upiec coś pysznego. Strzałem w 10 będzie ciasto o nazwie “Pszczółka”. Swoim wyglądem przypomina te pracowite owady. Smakołyk zrobiony z brzoskwiń, galaretki i kremu waniliowego, doskonale prezentuje się na stole.
Jednak długo tam nie zagrzeje miejsca. Wszystko dlatego, że ciasto w pomarańczowym kolorze ma pyszny smak, który na każdym zrobi wrażenie. Nie tylko dzieci chętnie sięgną po te szybkie ciasto z owocami. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Orchideli. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest doskonały do naleśnikówJak upiec ciasto "Pszczółka"?
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- ⅓ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 budyń czekoladowy bez cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- blaszka 20x35 cm
Składniki na krem:
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 1 duży cukier waniliowy
- 400 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
Składniki na mus:
- 2 puszki brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie ciasta zaczniemy od zrobienia czarno-białego biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy przez 12 minut. Do gotowej piany dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Odstawiamy i po chwili wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy budyń waniliowy, a do drugiej czekoladowy.
Wlewamy też odrobinę wody, by zrównoważyć konsystencję. Gotowe ciasta przelewamy do rękawów cukierniczych. Do blaszki o wymiarach 20x35 cm wykładamy ciasto białe i czarne. Robimy paski jeden obok drugiego po przekątnej. Biszkopt pieczemy w 165 stopni przez ok. 30 minut.
"Pszczółka" najlepsza na deser
Teraz przyrządzamy mus brzoskwiniowy. Najpierw na tace wykładamy 15 połówek brzoskwiń. Resztę brzoskwiń wrzucamy do blendera i robimy puree. Syrop zachowujemy, bo przyda się nam później. Do zblendowanych brzoskwiń wlewamy syrop, by w sumie mieć 600-700 ml musu, czyli 2 ½ szklanki.
Mus przelewamy do garnka i zagotowujemy. Potem zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki brzoskwiniowe i dodajemy trochę soku z cytryny. Teraz robimy pszczółki z wyłożonych wcześniej na tacę brzoskwiń. Rozpuszczoną ciemną czekoladą robimy paski na owocach. Biała i ciemną czekoladą robimy oczy. Skrzydła robimy z płatków migdałów.
Robimy krem waniliowy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 1 szklankę mleka trzeba zagotować, a do drugiej szklanki mleka wsypać budyń, budyń, waniliowy, cukier waniliowy i żółtka. Składniki miksujemy, wlewamy gorące mleko, mieszamy i zagotowujemy w garnku. Dokładamy żelatynę, mieszamy i studzimy. Gdy jest już zimy, to ubijamy schłodzoną śmietankę i mieszamy ją z budyniem.
Teraz już przystępujemy do składania ciasta. Gotowy biszkopt polewamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy krem i wyrównujemy powierzchnię. Wylewamy wystudzony mus brzoskwiniowy.
Pisaliśmy, jak przyrządzić rybę w occie z przepisu Strzelczyka. Polecaliśmy przepis na zupę kolagenową.
Źródło: YouTube/Orchideli