Taki kurczak to niebo w gębie. Te kotlety wygrywają z mielonymi i schabowymi
Oto prosty przepis na dość nietypowe kotlety drobiowe. Pozwala on pokazać zwykłą pierś kurczaka w nietypowym świetle. Wzbogacona struktura dania czyni je ciekawym obiadem.
Kotlety z siekanej piersi
Pierś kurczaka to ulubione mięso Polaków. Jest bardzo proste w obróbce i niedrogie, choć warto pamiętać, że jego najtańsze wersje mogą być pełne antybiotyków i innych ulepszaczy. Jest też jednak bogate w białko i mało tłuste.
Pewien problem z kurczakiem polega jednak na jego strukturze. Jako chude, jego mięso jest zwarte i często wychodzi twarde. Zaś po zmieleniu staje się papką, z której nie wyjdą tradycyjne mielone. Rozwiązanie? Posiekać mięso drobiowe, zamiast go mielić. Dzięki temu otrzymamy kotlety o całkiem atrakcyjnej fakturze.
Dzieci poprosiły mnie o to ciasto. „Pszczółka” okazała się strzałem w 10Kotlety z kurczaka na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obfite i smaczne. Z niejasnych powodów autorzy dodają tam do masy mięsnej majonez. Wzbogacenie konsystencji kotletów śmietaną może przypaść niektórym do gustu, ale nie wydaje się tu konieczne.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, oregano
Sposób na mięso kurczaka
Mięso czyścimy, kroimy w kostkę i siekamy jak najdrobniej. Przenosimy je do miski i wybijamy jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem i oregano, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy do połączenia składników.
Do masy mięsnej dodajemy mąkę. Wyrabiamy, by równomiernie pokryła mięso. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia.
Z kurczaka układamy niewielkie kotlety, zachowując odstępy. Kiedy kotlety zarumienią się od dołu, staną się dość zwarte, by je obrócić. Smażymy na złocisty kolor z obu stron i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na chrupiące kotlety rybne i racuchy na śmietanie.