Smakosze.pl Produkty 3 sierpnia to Dzień Arbuza. Po tym szczególe wybierzesz najlepszego w całym sklepie
Screen z filmu na kanale YouTube Food Chain TV

3 sierpnia to Dzień Arbuza. Po tym szczególe wybierzesz najlepszego w całym sklepie

3 sierpnia 2023

Dzień Arbuza jest nietypowym świętem. Przypada 3 sierpnia, a idealnym pomysłem na jego celebrowanie jest zakup słodkiego i soczystego owocu. Z naszymi wskazówkami wybierzecie najsmaczniejsze okazy. Jeden szczegół jest naprawdę istotny.

3 sierpnia to Dzień Arbuza

Początek sierpnia, który zazwyczaj jest jednym z cieplejszych momentów lata, stanowi idealną okazję do skosztowania pochodzącego z Afryki owocu. Wybranie soczystego i słodkiego egzemplarza nie jest jednak proste.

Arbuz dociera do Polski z daleka i nierzadko trafić można na okazy zebrane przedwcześnie, których smak daleki jest od ideału. Zwracając uwagę na trzy szczegóły, zapewnimy sobie jednak sukces w tym zakresie.

Bosacka dokładnie zbadała skład kupnych pierogów i zaniemówiła. Ten składnik wbija w fotel

Po czy można dobrego arbuza?

Najważniejszy przy selekcji owocu jest rzut oka na spód. Arbuz ma ogonek i powinien on być brązowy oraz lekko zdrewniały. Taki wygląd świadczy od właściwym momencie zbioru i pełnej dojrzałości. Dla pewności warto jeszcze sprawdzić, czy na przestrzeni owocu znajduje się żółty fragment — on także wskazuje na satysfakcjonujący smak.

Ostatecznym potwierdzeniem będzie wykonanie testu polegającego na delikatnym uderzeniu w arbuza. Jeśli towarzyszyć mu będzie głuchy dźwięk, możemy być pewni, że owoc w znacznym stopniu składa się z wody i zadowoli nasze podniebienie.

Jak podawać arbuza?

Zwykle jemy go solo, po prostu krojąc owoc w plastry. Warto jednak dodawać go do sałatek — niekoniecznie owocowych — oraz zup takich jak chłodnik. Z pomidorem stanowi świetny duet .

Arbuz będzie też pyszny po ugrillowaniu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis , w którym podaje się go z fetą. Co odważniejsi mogą pokusić się też o zrobienie z niego roślinnego tuńczyka — w tej odsłonie smakuje wybitnie.

Dzień Arbuza jest 3 sierpnia.jpg
canva/naito8
Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso?
Babcia zawsze robiła te knedle w sierpniu. Były delikatne dzięki jej tajnemu składnikowi
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy