3 sierpnia to Dzień Arbuza. Po tym szczególe wybierzesz najlepszego w całym sklepie
Dzień Arbuza jest nietypowym świętem. Przypada 3 sierpnia, a idealnym pomysłem na jego celebrowanie jest zakup słodkiego i soczystego owocu. Z naszymi wskazówkami wybierzecie najsmaczniejsze okazy. Jeden szczegół jest naprawdę istotny.
3 sierpnia to Dzień Arbuza
Początek sierpnia, który zazwyczaj jest jednym z cieplejszych momentów lata, stanowi idealną okazję do skosztowania pochodzącego z Afryki owocu. Wybranie soczystego i słodkiego egzemplarza nie jest jednak proste.
Arbuz dociera do Polski z daleka i nierzadko trafić można na okazy zebrane przedwcześnie, których smak daleki jest od ideału. Zwracając uwagę na trzy szczegóły, zapewnimy sobie jednak sukces w tym zakresie.
Po czy można dobrego arbuza?
Najważniejszy przy selekcji owocu jest rzut oka na spód. Arbuz ma ogonek i powinien on być brązowy oraz lekko zdrewniały. Taki wygląd świadczy od właściwym momencie zbioru i pełnej dojrzałości. Dla pewności warto jeszcze sprawdzić, czy na przestrzeni owocu znajduje się żółty fragment — on także wskazuje na satysfakcjonujący smak.
Ostatecznym potwierdzeniem będzie wykonanie testu polegającego na delikatnym uderzeniu w arbuza. Jeśli towarzyszyć mu będzie głuchy dźwięk, możemy być pewni, że owoc w znacznym stopniu składa się z wody i zadowoli nasze podniebienie.
Jak podawać arbuza?
Zwykle jemy go solo, po prostu krojąc owoc w plastry. Warto jednak dodawać go do sałatek — niekoniecznie owocowych — oraz zup takich jak chłodnik. Z pomidorem stanowi świetny duet .
Arbuz będzie też pyszny po ugrillowaniu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis , w którym podaje się go z fetą. Co odważniejsi mogą pokusić się też o zrobienie z niego roślinnego tuńczyka — w tej odsłonie smakuje wybitnie.