Smakosze.pl Przepisy Babcia pokazała mi, jak zrobić idealne góry i doliny w karpatce. Smakuje jak milion dolarów
Fot. Canva

Babcia pokazała mi, jak zrobić idealne góry i doliny w karpatce. Smakuje jak milion dolarów

30 stycznia 2025

Do skosztowania ciasta karpatki nikogo nie trzeba namawiać. Delikatny i kremowy wypiek dosłownie rozpływa się w ustach. Teraz łatwiej zrobimy góry i delikatny na tym pysznym cieście. Sposób babci trzeba koniecznie wypróbować.

Góry i doliny, czyli sposób na karpatkę

Ciasto karpatka jest pyszne i bardzo lubiane. Delikatne płaty ciasta w środku wypełnione są kremem . Waniliowy smak i kruchy spód daje znakomite połączenia. Jednak to nie wszystko. Wierzch tego ciasta przypomina góry i doliny .

One w karpatce są nieodzowne. To ciasto bez wzniesień i dolin to już nie to samo. Jak uzyskać wspomniane góry i doliny? Sposób babci trzeba wypróbować. opisujemy go poniżej . Ta receptura gwarantuje doskonałą lekkość ciasta i znakomity smak. Karpatka wyjdzie jak nigdy wcześniej.

karpatka
Fot. Canva
Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłam

Jak upiec karpatkę?

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka

Składniki na krem:

  • 2 ½ łyżki mąki pszennej
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 375 g margaryny

Przygotowanie ciasta zaczniemy od wymieszania proszku do pieczenia z mąką. Wodę zagotowujemy z margaryną . Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy na małym ogniu. Powinna powstać gładka masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Następnie dodajemy po 1 jajku i cały czas ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim ciasto, pieczemy 20 minut w 250 stopniach.

karpatka
Fot. Canva

Karpatka, czyli pyszny deser

Teraz robimy krem budyniowy. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy . Składniki dokładnie mieszamy. Krem odstawiamy do przestudzenia. Margarynę napowietrzamy za pomocą kuli w makutrze.

Stopniowo dodajemy budyń i cały czas mieszamy. Gotowy krem budyniowy wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugą warstwą ciasta . Nasza karpatka jest już gotowa do podania. Wychodzi lekka, delikatna i pyszna. Wyjaśnialiśmy, jakie działanie ma woda z ogórków . Polecaliśmy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej .

karpatka
Fot. Canva

Źródło: doradcasmaku.pl

Hitowe gołąbki przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w aromatycznym farszu
Uwielbiany produkt za 1 zł w Biedronce. Trzeba się spieszyć, promocja kończy się dzisiaj
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy