Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.03.2022 01:00

Babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie

pierogi
canva/kakofonia

Pierogi to polski specjał znany już od wieków. Nikt nie zna się na nim tak dobrze, jak nasze babcie. I właśnie dlatego zdradzimy wam dziś babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Ta zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie, bo sprawia, że ciasto jest elastyczne, ale nie lepi się do stolnicy.

Choć przygotowanie pierogów nie jest wyjątkowo trudne, to jednak na każdym etapie można popełnić jakiś błąd. Przez ten błąd ciasto na pierogi może nie wyjść takie, jak trzeba. Najprawdopodobniej poskutkuje to trudnościami przy lepieniu pierogów, rozpadaniem się ich w czasie gotowania i w rezultacie mało satysfakcjonującym smakiem potrawy.

Dlatego warto posłuchać bardziej doświadczonych w tej materii i nie eksperymentować zbyt mocno na własną rękę. Na przykład, jeśli chodzi o kwestię odpoczywania ciasta pierogowego po wyrobieniu. Ten moment jest potrzebny, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jednak przykryte ściereczką potrafi wyschnąć. Jak ten problem rozwiązywały nasze babcie?

Babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie

Nasze babcie, zamiast przykrywać pierogowe ciasto ściereczką, czy folią spożywczą, nakrywało je talerzem lub miseczką. Najlepiej, jeśli nacznie było gliniane i najlepiej, jeśli wcześniej było ogrzane. Dzięki temu ciasto stawało się odpowiednio miękkie i elastyczne.

Zamiast glinianego, ogrzanego naczynia, do przykrycia ciasta na pierogi można użyć miski szklanej lub plastikowej. Uchroni ona ciasto przed obsychaniem i też zwiększy jego elastyczność.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, robiąc ciasto na pierogi?

Do ciasta na pierogi warto dodać trochę masła lub innego tłuszczu, np. oleju. Dzięki niemu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, nie będzie obsychało i zyska na smaku. Nie będzie też przywierać do stolnicy i nie rozpadnie się w czasie gotowania.

Do zarabiania ciasta pierogowego należy używać gorącej wody. Wysoka temperatura wody ułatwi kleikowanie skrobi, dzięki czemu ciasto będzie wyjątkowo elastyczne.

Rozwałkowując ciasto na pierogi, nie należy przesadzać z mąką. Może ona bowiem utrudnić zlepianie pierogów, przez co w czasie gotowania zacznie z nich wypływać farsz.

W naszym serwisie znajdziesz też dokładny przepis na ciasto na pierogi. Zobacz także, jak uniknąć sklejania się pierogów w czasie gotowania.

ciasto na pierogi
ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin, everyday-delicious

Zapraszamy na nasz Instagram