Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka wielkanocna gotowana. Prosto i pysznie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.02.2022 01:00

Babka wielkanocna gotowana. Prosto i pysznie

Babka wielkanocna gotowana. Prosto i pysznie
canva/prescott09

Babka wielkanocna gotowana to świetna alternatywa dla pieczonych ciasto. Jeśli nie masz piekarnika lub pieczesz już jakieś potrawy, to przepis na gotowaną babkę jest idealny dla Ciebie. Babka gotowana jest puszysta, ładnie wyrośnięta i wilgotna. Sprawdź, jak zrobić babkę wielkanocną bez piekarnika.

Przygotowania do świąt zawsze są stresujące, zakupy, sprzątanie i przygotowywanie ciast i potraw wielkanocnych zajmuje sporo czasu. Jeśli chcesz zrobić ciasto, a piekarnik jest już zajęty, ponieważ pieczesz np. schab, przygotuj gotowaną babkę wielkanocną, jest równie pyszna i zrobisz ją w dosłownie kilka minut.

Do babki gotowanej wykorzystuje się specjalne formy, jednak jeśli masz formę do babki z kominem i duży garnek, to spokojnie poradzisz sobie bez specjalnej blachy. Babka po ugotowaniu jest puszysta, wyrośnięta i wilgotna, jest przepyszna. Ciasto po ostudzeniu polej domowym lukrem- podana w taki sposób wygląda i smakuje najlepiej.

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto wielkanocne? Tu poznasz przepis na mazurek chałwowy, czyli tradycyjne ciasto w nowej odsłonie, jest pysze i wygląda rewelacyjnie.

Przepis na babkę wielkanocną gotowaną

Składniki na 1 formę do babki z kominem:

  • 220 g drobnego cukru

  • kostka masła

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 208 g mąki pszennej

  • 6 dużych jajek

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 160 g mąki ziemniaczanej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • lukier

  • masło i mąka do wysmarowania formy

Jak zrobić babkę wielkanocną gotowaną?

Białka oddziel od żółtek, masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj po 1 żółtku, olej, aromat i miksuj przez kilka minut. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, mieszaj łyżką.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, oprósz mąką, masę wlej do foremki, przykryj folią aluminiową. Przygotuj duży garnek, żeby forma się w nim zmieściła, wstaw formę z ciastem do garnka.

Przesiewanie mąki do babki

Źródło zdjęcia: canva/Harry Rendon Mayorga Wlej wodę, żeby przykrywała formę do 3/4 wysokości, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu godzinę i 15 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche, jeśli tak, wyjmij je z formy i ostudź, ostudzoną babkę udekoruj domowym lukrem.