Mazurek wielkanocny chałwowy. Niezawodny przepis
Mazurek wielkanocny chałwowy to tradycyjne, kruche ciasto świąteczne z nietypowym kremem z mascarpone, chałwą waniliową i białą czekoladą. Mazurek jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Udekoruj go migdałami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami i orzechami, a będzie wyglądał świeżo i wiosennie. Poznaj prosty przepis na mazurek wielkanocny chałwowy.
Mazurek jest tradycyjnym ciastem, pieczonym na Wielkanoc. Ze względu na ranty z ciasta oraz wiosenne dekoracje przypominające kwiaty, bazie, wydmuszek, mazurek jest jednym z najbardziej popularnych i charakterystycznych ciast wielkanocnych. Zawsze wygląda świeżo i bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.
Kruche ciasto wyrobisz w bardzo prosty sposób, pamiętaj, aby po uformowaniu kuli ciasta, wstawić ją na pół godziny do lodówki, a przed samym pieczeniem nakłuć je widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem kurzym. Ciasto będzie wtedy idealnie upieczone, bez wybrzuszeń i będzie miało ładny, przyrumieniony kolor.
Jeśli masz ochotę na równie słodki i oryginalny mazurek- tu poznasz prosty przepis na mazurek z kajmakiem, jest tak smaczny, że całe ciasto znika w ciągu jednego dnia.
Przepis na mazurek wielkanocny chałwowy
Składniki na ciasto:
180 g mąki krupczatki
80 g cukru białego
opakowanie cukru wanilinowego
pół kostki zimnego masła
duże jajko
łyżka śmietany 18%
masło i mąką lub bułka tarta do wysmarowania i oprószenia blachy
białko do wysmarowania rantów ciasta
Składniki na krem chałwowy:
250 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
100 g chałwy waniliowej
pół tabliczki białek czekolady
Dodatkowo:
migdały, owoce, orzechy, czekolada do dekoracji (według uznania)
Jak zrobić mazurek wielkanocny chałwowy?
Masło posiekaj nożem, na stolnicę wsyp przesianą mąkę krupczatkę, dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, masło i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta, następne uformuj z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.
Prostokątną blachę wysmaruj masłem, oprósz mąką lub bułką tartą, ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj tak, żeby zmieściło się na formie, boki ciasta delikatnie zawiń, żeby powstały wyższe ranty, całość delikatnie nakłuj widelcem, ranty ciasta wysmaruj roztrzepanym białkiem.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 18 minut, następnie wyjmij blachę z pieca i zostaw w niej ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem chałwowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby ostygła. Mascarpone miksuj na wolnym obrotach, dodaj cukier puder, pokruszoną chałwę i miksuj do połączenia się składników, dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Rawf8 Krem przełóż na zimne ciasto, wstaw do lodówki na godzinę, po tym czasie wyjmij, udekoruj czekoladą, owocami suszonymi, kandyzowanymi, orzechami, migdałami i wstaw ponownie do lodówki na kolejną godzinę.