Bajeczny sernik bez pieczenia o smaku orzechowym
Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po ciasto, w którym pieczenie będzie zbędne. Zagoszczą w nim herbatniki i masło orzechowe. Efekt powali na łopatki wszystkich wielbicieli łakoci.
Nie da się ukryć, że sernik jest jedną z najpopularniejszych propozycji deserowych. Istnieje wiele receptur na to bajeczne ciasto. Tym razem wypróbujemy przepis na sernik bez pieczenia. Specjał momentalnie znika z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Obłędnie pyszny sernik bez pieczenia
Nie od dziś wiadomo, że sernik jest wyjątkowym ciastem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się go odrobinę inaczej. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na sernik z białą czekoladą .
Znakomity sernik można przygotować bez użycia piekarnika. Poniższy przepis jest tego potwierdzeniem. Słodki specjał umieścimy na spodzie z herbatników. Wzbogacimy go o masło orzechowe. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Spód na sernik bez pieczenia:
-
300 g herbatników
-
150 g masła orzechowego
-
100 g rozpuszczonego masła
Masa twarogowa:
-
1 kg zmielonego twarogu
-
120 g cukru pudru
-
40 ml mleka
-
200 g masła
-
4 jajka
-
2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
-
100 g orzeszków ziemnych
Niezawodny przepis na sernik bez pieczenia
Na początku musimy drobno pokruszyć herbatniki. Najlepiej, jeśli będą miały konsystencję sypkiego piasku. W tym celu warto wykorzystać blender. Herbatniki łączymy z roztopionym masłem. Następnie całość mieszamy z masłem orzechowym. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę .
Spód pod sernik umieszczamy w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wskazane proporcje dobrze sprawdzają się w foremce o średnicy około 25 cm . Mieszankę z herbatników powinniśmy mocno docisnąć do dna.
Teraz przejdziemy do masy twarogowej. Masło podgrzewamy w garnku. Najlepiej robić to na średnim ogniu . Kiedy już się rozpuści, wyłączamy grzanie i dodajemy cukier puder oraz twaróg. Całość starannie mieszamy.
Masę wzbogacamy o jajka i ponowie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Budynie rozpuszczamy w mleku. Twaróg z dodatkami podgrzewamy na małym ogniu. Cały czas go mieszamy. Kiedy masa będzie gorąca, dodajemy do niej budyń .
Zawartość garnka podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Wszystkie składniki powinny stworzyć jednolitą masę . Gdy już zgęstnieją, wyłączamy ogień i przelewamy mieszankę na spód z herbatników. Całość musi wystygnąć.
Sernik dekorujemy posiekanymi orzechami. Wcześniej możemy go również posmarować masą kajmakową, aczkolwiek nie jest to konieczne. Zimne ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Godny uwagi jest również przepis na sernik z wiaderka .
Canva / Magone
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poezja smaku