Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Bije dorsza na głowę, ta ryba jest 10 razy zdrowsza. Do tego bosko smakuje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.01.2025 18:39

Bije dorsza na głowę, ta ryba jest 10 razy zdrowsza. Do tego bosko smakuje

filety Miruny
Fot. Shutterstock

Mało kto wie, jakie mamy szczęście. W naszych sklepach można kupić jedną z najzdrowszych ryb świata. Jeśli w lodówce podczas zakupów wypatrzymy mirunę, natychmiast po nią sięgnijmy.

Zdrowe ryby

Ryby to niemal obowiązkowy składnik naszej dobrze skomponowanej diety. Mają chude mięso o dużej ilości białka i są bogate w dobre kwasy tłuszczowe. Zawierają też inne składniki, w tym także takie, których nasz organizm nie umie sam wyprodukować.

W Polsce niestety ryby nie cieszą się zbytnią popularnością. Poza świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, nie są żelaznym punktem naszego repertuaru. Ich spożycie dodatkowo spadło na skutek inflacji, kiedy generalnie dwa razy oglądamy każdą złotówkę, zanim ją wydamy.

dziwna miruna

Nie ryż, nie ziemniaki. To najlepszy dodatek do każdego obiadu

Nie rezygnujmy z ryb

Ale ta sama złotówka rzekomo oszczędzona w sklepie kiedyś może w licznym towarzystwie innych złotówek zostać w aptece. Jest w naszej diecie wiele rzeczy, na których można oszczędzić z dobrymi skutkami dla zdrowia. Sięgajmy więc po ryby możliwie często, a przynajmniej raz w tygodniu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jest jednak jeszcze jeden powód, dla którego Polacy boją się ryb. Mamy stosunkowo mało tradycyjnych codziennych przepisów na nie, więc sięgamy po sprawdzony produkt. Stąd popularność dorsza, a dziś także choćby łososia. Warto więc przybliżyć sobie mirunę, uważaną za jedną z najzdrowszych ryb świata.

filety pieczone

Miruna – najzdrowsza ryba świata

Miruna to ryba o białym mięsie, które – niezależnie od obróbki, czy to pieczona, czy smażona – będzie soczyste i delikatne. Nie jest kaloryczna – 100 g dostarcza zaledwie 150 kalorii, a zatem syci niskim kosztem, co dodatkowo wspiera dietę. Jest też bogata w witaminy i minerały.

Witaminy A, B i D to część jej dobroczynnego składu. Miruna zawiera też obowiązkowe kwasy omega-3, a także cenne mikroelementy – nie tylko żelazo czy sód, których mamy wiele źródeł, lecz także rzadszy selen, jod czy fosfor.

filet z miruny

Miruna – bezpieczna dla kobiet w ciąży

Miruna żyje w czystych wodach oceanicznych. Żywi się naturalnie i nie jest poddawana terapiom – w przeciwieństwie do ryb hodowlanych, które czasem trafiają do nas z przepełnionych akwakultur o niskim poziomie higieny, pełne antybiotyków, barwników i naświetlone. Co więcej, mięso miruny nie jest zanieczyszczone rtęcią.

Zawartość tego ostatniego składnika w niektórych rybach potrafi osiągać niepokojące poziomy. Rtęć może prowadzić do uszkodzenia płodu i dlatego np. tuńczyka w puszce zdecydowanie odradza się kobietom w ciąży. Upieczony filet z miruny będzie natomiast doskonałym składnikiem diety nie tylko dla nich, ale dla całej rodziny. Wystarczy przyrządzić ją podobnie jak zrobilibyśmy to z dorszem czy pstrągiem.

Wypróbuj też przepisy na staropolski bigos i idealną karpatkę.

potrawka z miruny