Nie ryż, nie ziemniaki. To najlepszy dodatek do każdego obiadu
Ziemniaki to unikatowe warzywa, które pasują do wielu potraw i mogą być podane w wielu postaciach. Między innymi można z nich zrobić frytki lub placki ziemniaczane. Można również je upiec, czy też tradycyjnie ugotować i podać jako dodatek do kotletów. Jednak posiłki warto urozmaicać. Istnieje naprawdę wiele alternatyw dla zwykłych ziemniaków. Koniecznie sprawdź, o jakie chodzi.
Co zamiast ziemniaków?
Ziemniaki to tradycyjny dodatek do np. kotletów czy gołąbków. Warto jednak z różnych powodów czasami od nich odstąpić i zdecydować się na coś innego. Jakie mogą być alternatywy dla ziemniaków?
Jeśli jesteśmy choćby na diecie odchudzającej, warto zwrócić uwagę na produkty o niskim indeksie glikemicznym, a także wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Takie elementy żywności nie tylko są bardzo zdrowe, ale również pozwolą nam ograniczyć przyjęte kalorie. Mogą to być między innymi kasza jęczmienna, kasza kuskus, ryż brązowy, kasza jaglana, a także purée z różnego rodzaju warzyw takich jak choćby kalafior czy dynia.
Weź kurczaka i włóż do filiżanki. Za ten patent ktoś powinien dostać medalJakie warzywa zamiast ziemniaków?
Ziemniaki są świetnym dodatkiem do obiadu i wielu potraw, jednak czasami warto sięgnąć po coś innego. Można je zastąpić między innymi batatami, które są słodkie i soczyste, a do tego zdrowe. Są bogate w błonnik, a także w witaminę A i C.
Inną alternatywą mogą być kalafior i brokuły, które również świetnie sprawdzą się jako brakujący element na talerzu. Ich właściwości wspomagają trawienie oraz są bogatym źródłem witamin.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ponadto fantastycznym pomysłem jest także cukinia, która jest delikatna w smaku i zawiera dużo potasu. Może być świetnym elementem diety ze względu na to, że jest niskokaloryczna.
Dobrym rozwiązaniem mogą być też wszelkiego rodzaju purée. My ze swojej strony możemy zaproponować purée z dyni, które jest bogate w witaminy oraz właściwości sprzyjające naszemu zdrowiu.
Czym jest topinambur
Topinambur, zwany także słonecznikiem bulwiastym, to roślina korzeniowa o subtelnym, orzechowym smaku, wzbogaconym nutą słodyczy. Jego korzenie sięgają Ameryki Południowej i zyskują popularność w kuchni dzięki wyjątkowym właściwościom.
Mowa oczywiście o właściwościach odchudzających, dlatego topinambur jest świetnym zamiennikiem ziemniaków i nie tylko. Można go zwyczajnie wprowadzić do diety. Zawiera dużo żelaza, potasu oraz witaminy B, więc bardzo sprzyja zdrowiu. Można go podawać w wielu wersjach, między innymi pieczonej, gotowanej oraz na surowo.
Jakie zastosowania ma topinambur?
Topinambur jest uniwersalny i ma wiele zastosowań w kuchni. Przede wszystkim można go podać na surowo w formie przekąski. Ewentualnie przygotować z niego chrupiące chipsy. Ponadto pasuje on idealnie jako dodatek do dania głównego. Można go dodać np. do zupy dyniowej. Tak jak wspominaliśmy, świetnie sprawdzi się również jako zamiennik ziemniaków. Wykorzystywany jest także do sałatek.
Sprawdź przepis na ciasto francuskie z jabłkami. Zobacz jakiej wpadki dopuściła się Biedronka.