Smakosze.pl Przepisy Biorę schab i ogórki. 100 razy lepsze niż kotlety
Fot. Shutterstock/New Africa

Biorę schab i ogórki. 100 razy lepsze niż kotlety

10 lutego 2025

Roladki z mięsa wieprzowego z soczystym farszem to doskonały sposób na obiad. Używamy popularnego i taniego mięsa – schabu, ale danie wychodzi o wiele ciekawsze niż zwykłe kotlety.

Roladki wieprzowe na obiad

Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Używamy go do rozmaitych obiadów , w tym niezwykle często na kotlety schabowe . Jednak jest to mięso bardzo uniwersalne i warto próbować wielu przepisów na nie.

Jednym z nich są takie roladki. Klasyka polskiej kuchni ogórki kiszone , boczek i schab. Wszystko duszone w śmietanie z musztardowym posmakiem.

schab z polędwicą i boczkiem
Fot. Canva
Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków

Duszony schab wieprzowy

Obiad taki jest zdrowszy nie tylko dzięki ogórkom kiszonym – naturalnemu probiotykowi i skarbnicy witamin. Duszenie mięsa zamiast smażenia to także mniej substancji, które wytrącają się w wysokiej temperaturze . Namoczmy więc kilka wykałaczek w zimnej wodzie i poupinajmy schab w takie apetyczne roladki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 100 g boczku parzonego
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, olej rzepakowy
zwinięta roladka
Fot. Canva

Obiad z duszonego schabu

Schab nakrywamy folią spożywczą . Rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Odkładamy na bok, by lekko się zamarynował.

Boczek kroimy w niezbyt grube plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli skóra jest bardzo gruba i twarda, można obrać je przed pokrojeniem.

Po dwa plasterki boczku układamy na każdym z kotletów . Na nich kładziemy dwie ćwiartki ogórka. Zawijamy roladki i spinamy je wykałaczkami namoczonymi w wodzie.

roladki schabowe - składniki
Fot. Canva

Duszone roladki wieprzowe

Na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Obsmażamy mięso na rumiano. Obracamy je, by były zarumienione z każdej strony.

Do rondelka wlewamy śmietanę . Zmniejszamy moc palnika i nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 20 minut.

Sos doprawiamy solą i pieprzem. Roladki wyjmujemy na półmisek i podajemy na obiad polane sosem, który pozostał na patelni.

Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i sernik dubajski .

rolady schabowe
Fot. Canva
Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem
Na rosole z wczoraj robię tę zupę. 100 razy lepsza, niż nudna pomidorowa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy