Biorę schab i ogórki. 100 razy lepsze niż kotlety
Roladki z mięsa wieprzowego z soczystym farszem to doskonały sposób na obiad. Używamy popularnego i taniego mięsa – schabu, ale danie wychodzi o wiele ciekawsze niż zwykłe kotlety.
Roladki wieprzowe na obiad
Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Używamy go do rozmaitych obiadów , w tym niezwykle często na kotlety schabowe . Jednak jest to mięso bardzo uniwersalne i warto próbować wielu przepisów na nie.
Jednym z nich są takie roladki. Klasyka polskiej kuchni – ogórki kiszone , boczek i schab. Wszystko duszone w śmietanie z musztardowym posmakiem.
![schab z polędwicą i boczkiem](https://images.iberion.media/images/origin/schab5_64328af39c.jpg)
Duszony schab wieprzowy
Obiad taki jest zdrowszy nie tylko dzięki ogórkom kiszonym – naturalnemu probiotykowi i skarbnicy witamin. Duszenie mięsa zamiast smażenia to także mniej substancji, które wytrącają się w wysokiej temperaturze . Namoczmy więc kilka wykałaczek w zimnej wodzie i poupinajmy schab w takie apetyczne roladki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 100 g boczku parzonego
- 2 duże ogórki kiszone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki musztardy
- Sól, pieprz, olej rzepakowy
![zwinięta roladka](https://images.iberion.media/images/origin/schab4_a7c52bd134.jpg)
Obiad z duszonego schabu
Schab nakrywamy folią spożywczą . Rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Odkładamy na bok, by lekko się zamarynował.
Boczek kroimy w niezbyt grube plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli skóra jest bardzo gruba i twarda, można obrać je przed pokrojeniem.
Po dwa plasterki boczku układamy na każdym z kotletów . Na nich kładziemy dwie ćwiartki ogórka. Zawijamy roladki i spinamy je wykałaczkami namoczonymi w wodzie.
![roladki schabowe - składniki](https://images.iberion.media/images/origin/schab2_0b564ad19d.jpg)
Duszone roladki wieprzowe
Na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Obsmażamy mięso na rumiano. Obracamy je, by były zarumienione z każdej strony.
Do rondelka wlewamy śmietanę . Zmniejszamy moc palnika i nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 20 minut.
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Roladki wyjmujemy na półmisek i podajemy na obiad polane sosem, który pozostał na patelni.
Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i sernik dubajski .
![rolady schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab3_49b289910a.jpg)