Smakosze.pl Przepisy Biorę surowe ziemniaki, ser i zawijam wszystko w boczek. Rodzina błaga o więcej
Fot. Canva/Lisur

Biorę surowe ziemniaki, ser i zawijam wszystko w boczek. Rodzina błaga o więcej

15 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób to proste i pyszne danie na obiad, a rodzina poprosi, abyś przygotowywała je częściej. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej, więc przygotuj danie na obiad, a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo przyjazny.

Proste i genialne danie

Pyszne danie nie musi być zbyt skomplikowane. Udowadnia to między innymi ten przepis . Z nim zrobisz przepyszny obiad , który smakiem oraz niecodziennym sposobem podania zachwyci każdego smakosza.

Nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj przepis i przygotuj go nawet dzisiaj. Szczególnie że potrzebujesz  do tego tylko kilku powszechnie dostępnych i tanich składników. Wystarczy, że masz pod ręką boczek, ziemniaki i produkty z listy umieszczonej w dalszej części, a to już wystarczy. Będzie smacznie i aromatycznie.

ziemniaki i boczek.jpg
Fot. Canva/Lisur
Pokrój drobno truskawki i zalej je mlekiem skondensowanym. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Ziemniaki, ser i boczek wystarczy

Jak już wspomniałem, składniki są tanie i dostępne, ale to w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak dania. Właśnie dzięki nim taki obiad smakuje doskonale. Poznaj wszystkie składniki, znajdują się ona na liście poniżej i zabierz się za przygotowania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku w plasterkach
  • 100 g żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Przepis na ziemniaki zawijane w boczku

Ziemniaki obierz i dokładnie je umyj. Pokrój je w ćwiartki (od podłużnej strony). Ziemniaki obsyp ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą.

Następnie każdą cząstkę ziemniaka zawiń w plasterek sera i plaster boczku. Jeśli ser masz w bloku, a nie w plastrach, nie szkodzi. Ukrój kawałek, przyłóż do ćwiartki ziemniaka i zawiń w plaster boczku. Zawiniątka ułóż w naczyniu żaroodpornym. P iecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie ziemniaczki powinny być gotowe, więc wystarczy podać je na obiad z dobrą surówką, a wszyscy będą najedzeni do syta. Sprawdź wyborny sposób na kalarepę oraz zobacz, co dodać do mięsa mielonego, aby stworzyć wyborne danie .

upieczone ziemniaki.jpg
Fot. Canva/alisafarov
Już nie używam cukru. Bakaliowy baton energetyczny zmienił mi życie
Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy