Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kalarepę pokrój w słupki i włóż do pieca. Nie uwierzysz, jakie to pyszne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.05.2024 15:14

Kalarepę pokrój w słupki i włóż do pieca. Nie uwierzysz, jakie to pyszne

kalarepa
Fot. Canva/vikif

Poznaj ten przepis i już nigdy nie pomijaj kalarepy. To zacne warzywo może mieć naprawdę zaskakujący smak, jeżeli przyrządzisz je w ten sposób. Przepis jest banalnie prosty, a w dodatku nie jest zbyt czasochłonny. To, co zrobisz z kalarepy, będzie świetnym dodatkiem do wielu dań lub samodzielną przekąską. Zrób tak i o doskonałym smaku przekonaj się sama. 

Pyszny dodatek do wielu dań

Przyzwyczailiśmy się do wiosennej kalarepy. Jemy ją na surowo, czasem z sosem, czasem w surówkach. To zdrowe warzywo, bogate w witaminy i wartości odżywcze. Jednak kalarepa daje mnóstwo innych możliwości. Faszerowana mięsem to już klasyka, jednak dziś podajemy przepis na zaskakujące, zdrowe i pyszne frytki. 

Pasują do każdego dania, ale równie dobrze możesz podawać je jako autonomiczną przekąskę. Z twoim ulubionym sosem lub tzatzikami będą smakowały jeszcze lepiej. Poznaj listę składniki oraz przepis i zaczynamy przygotowania. 

Bez tytułu-2.jpg
Fot. Canva/manyakotic
Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie

Nie tylko kalarepa

Głównym składnikiem tych frytek jest, oczywiście, kalarepa. Oprócz warzywa potrzebnych będą jednak także kilka innych składników, które zagwarantują nie tylko odpowiedni smak, ale też formę samego dania. Zatem sprawdź poniższą listę składników, poznaj przepis i zrób je na obiad nawet dzisiaj. To dziecinnie proste, lecz bardzo smaczne. 

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 30 g mąki pszennej
  • 45 ml oleju
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na frytki z kalarepy

Kalarepy obierz, umyj, a następnie pokrój w cienkie słupki. Do miski wsyp mąkę, mieloną słodką paprykę, pieprz i sól. Wlej olej i wymieszaj składniki.

Dodaj słupki kalarepy i wymieszaj je z przyprawami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią warzywo i rozłóż po całej powierzchni blaszki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Frytki podawaj jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Doskonale wypadną także jako osobna przekąska. Nie zapomnij wtedy o dodaniu ulubionego  sosu. W tej roli świetnie sprawdzi się także jogurt naturalny z ostrym curry, tzatziki lub sos śmietanowo-serowy, który z łatwością zrobisz w domu rozpuszczając na wolnym ogniu miękki ser w śmietanie. Możliwości jest bez liku. Wypróbuj, a nie zawiedziesz się. Sprawdź przepis na szaszłyki z kiełbasy oraz poznaj przepis na deser z truskawek

Bez tytułu-3.jpg
Fot. Canva/laperla_foto